Pe piata bancara au loc noi rasturnari de situatie. Din ce in ce mai multe banci ofera dobanzi mai mari la depozitele in euro, care depasesc nivelul celor constituite in moneda nationala.
Potrivit informatiilor de pe Ghiseul Bancar, chiar incepand de ieri o banca anume va majora dobanzile la depozitele clasice in euro constituite de persoanele fizice si juridice. Astfel, dobanda initiala la depozitul pe o luna va creste de la 3% la 4% pe an, iar pentru depozitele pe trei luni de la 3,75% la 4% pe an.
Pentru depozitele constituite pe sase si noua luni, noua dobanda este de 4,25%, iar pe un an este de 4,5% pe an. ßi BCR ofera o dobanda de 3,5% pe an pentru depozitele in euro, dobanda care excede cu mult ofertele unor banci internationale, la care dobanda este de doar 1,3% pentru depozitele pentru un an.
Aceste banci internationale ofera la depozitele in lei dobanzi de numai 3,75%, mai mici decat echivalentul dobanzilor in euro. O facilitate a noilor depozite este ca se pot prelungi automat, iar dobanda se poate capitaliza - in functie de optiunea clientului. Desi depunerile de numerar in contul propriu nu se comisioneaza, ridicarile de numerar se comisioneaza.
Nivelul comisionului aferent retragerilor este de 0,35% pentru persoanele fizice si de 0,55% pentru persoanele juridice. Mai trebuie spus ca unele banci nu iau comisioane pentru retragerile de numarar din conturile a caror solduri nu depasesc 300 de euro. In plus, si pentru deschiderile de cont se percep comisioane care variaza intre 3 RON pentru persoane fizice si 10 RON pentru persoanele juridice. (M.H.)