Dobânzile la depozitele bancare au ajuns si la 14% pe an. Dupa 1 ianuarie 2009, acestea vor fi profitabile, pentru ca statul desfiinteaza impozitul pe dobânda pentru persoanele fizice.Bancile trebuie sa atraga lichiditati, pentru a putea acorda credite în continuare. Singura modalitate plauzibila: atragerea depozitelor de la populatie si firme. Dobânzile la depozitele la termen nu numai ca au crescut vertiginos si s-au dublat fata de 2007, ci chiar devin profitabile pentru deponent de la începutul anului viitor. În prezent, nu se câstiga prea mult din dobânda la depozite pentru ca se percepe impozit pe dobânda de 16%. Este, de fapt, un impozit pe venit, aplicat la dobânda pe care trebuie sa o plateasca banca pentru banii tinuti în conturile ei.  
Avantaj pentru deponent, abia la anul Sa zicem ca o persoana are acum un depozit de 5.000 de lei într-o banca, iar dobânda aplicata este de 12% pe an. Depozitul este la termen, cu scadenta pe o luna. Dobânda pe un an ar fi de 600 de lei, iar pe o luna este de 50 de lei, scadem impozitul si comisionul de retragere numerar, de 0,5% din toata suma pe care o scoatem din banca. În total, câstigul nostru a ramas de 16,79 lei, pentru ca am tinut 5.000 de lei la banca. Teoretic, dobânda este de 50 de lei, practic, în mâna vei primi de la ghiseu putin peste 16 lei. Dupa 1 ianuarie 2009, când se va scoate impozitul pe dobânda, persoana care decide sa-si pastreze economiile în depozite bancare, la aceeasi dobânda de acum (12% pe an), va câstiga exact 25,25 lei. Daca banca nu percepe comision la retragerea banilor, atunci înseamna ca acum deponentul ar câstiga 42 de lei pe o luna, iar de la începutul anului viitor, câstigul va fi de 50 de lei.  
La sume mari, câstiguri mari Cu cât suma este mai mare, cu atât sa câstigul creste. La 10.000 de lei, dobânda pe an este acum de 1.200 de lei, pe luna de 100 de lei, dar se scade 16% din valoare, din cauza impozitului. La 50.000 de lei, ati încasa 6.000 de lei pe an, deci 500 de lei pe luna. Daca vreun norocos detine 100.000 de lei cash (un miliard de lei vechi) pe care vrea sa-i plaseze într-un depozit bancar, atunci ar câstiga pe an 12.000 de lei, deci 1.000 de lei pe luna, dar numai dupa ce se scoate impozitul pe dobânda. De altfel, si procentele de dobânda practicate de banci cresc direct proportional cu sumele depuse. 
Ce spun bancherii În perioada de criza, populatia vrea sa-si plaseze banii în siguranta. Putini mai sunt cei care doresc investitii agresive, cu risc crescut. Multi prefera sa plaseze banii într-un loc sigur, cu un câstig garantat. "Pentru cei mai conservatori este bine sa-si plaseze banii în depozite, dar jumatate în lei si jumatate în valuta. La lei, au avantajul ca dobânda este mai mare, dar exista riscul valutar, pentru ca pretul oricarui produs sau serviciu se raporteaza la euro. Iar în valuta, în cazul în care va scadea leul, ramân cu euro si pot avea euro pentru diverse rate sau plati în valuta", a spus un bancher din cadrul Raiffeisen Bank. Persoanele care îsi asuma riscuri mai mari, afirma bancherul respectiv, pot sa-si plaseze banii în fondurile deschise de investitii, care pot sa investeasca pe toate pietele din lume. Alt bancher craiovean este de parere ca "pentru populatie este mult mai sigur sa-si plaseze economiile în lei, într-un depozit la termen, dar pe o perioada mai scurta de timp. Cele mai multe depozite de la noi sunt pe termen scurt, de câteva luni, si pe termen mediu (unu-doi ani). Nu este un moment propice pentru a investi în actiuni".  
Comentariile brokerilor 
Într-o perioada în care Bursa de Valori Bucuresti nu o duce foarte bine, brokerii tot nu sunt de acord ca este mai avantajos sa investesti în depozite bancare. "Capitalurile nu migreaza de pe Bursa catre depozitele bancare pentru ca nu exista încredere deplina în banci. Investitiile în actiuni ramân acolo, poate peste câtiva ani, când Bursa îsi va reveni, vor însemna mult mai mult si vor aduce un venit mai mare. Dar la banci nu este asa un avantaj", a spus George Ciobanu, directorul Investr Trust - societate de servicii de investitii financiare din Craiova. Acesta a adaugat ca bancile au fost suficient de bine controlate de BNR pentru a nu se întâmpina vreo nenorocire, dar investitiile în Bursa sunt de durata mai mare, chiar daca acum cotatiile sunt mai slabe: "Acum este o perioada mai buna de a investi în piata de capital, pentru ca preturile sunt scazute".
Top 10 depozite bancare în lei* Banca Perioada Dobânda (pe an)
1. Libra Bank 1 an 14,75%
2. Banca Româneasca 4 luni 14,25%
3. Credit Europe Bank 3 luni 14%
4. Bancpost 3 luni 13,75% (Depozitul STAR)
5. Garanti Bank 1 an 13,75%
6. UniCreditTiriac Bank 2 luni 13,5%
7. Raiffeisen Bank 3 luni 12,8%
8. Banca Transilvania 4 luni 12,75% (Depozitul 111)
9. BCR 3 luni 12%
10. BRD 1 luna 12%
 
*Informatiile privind dobânzile au fost preluate de pe adresele de web ale bancilor în cauza