Dobânzile cu doua cifre la depozite practicate de banci sunt numai pentru oamenii cu multi bani. Cine depune câteva mii de lei la banca încaseaza tot 7,5% pâna la maximum 9%.Majoritatea bancilor bombardeaza potentialii clienti cu oferte dintre cele mai variate în ceea ce priveste depozitele bancare. Dobânda afisata si cu care se lauda bancile a sarit de 10%, iar unele unitati ajung sa ofere si 11,5%. Cresterea rapida a dobânzilor la depozite se datoreaza lipsei de lichiditati din partea bancilor, care încearca din rasputeri sa atraga economiile populatiei si ale companiilor. La prima vedere, dobânzile din doua cifre ale bancilor sunt mai atractive decât randamentele fondurilor mutuale si decât cele oferite de titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor Publice si tranzactionate, pâna nu demult, prin intermediul Bancii Nationale a României. Bancile vor sa atraga cu dobânzi gigantice doar speculatorii care investesc sume mari si care ar câstiga din depozite bancare mai mult din tranzactiile la Bursa de Valori Bucuresti, aflata de luni bune în scadere.  
Atentie la capcane! Persoanele care aleg sa-si pastreze economiile în conturile bancare trebuie sa fie atente la comisioanele practicate de aceste unitati, dar si la suma minima ce trebuie depusa pentru a beneficia de dobânda maxima. La actualele oferte bancare, doar cei care depun sume de peste 40.000 - 50.000 de lei pot profita de dobânda cu doua cifre. În schimb, cine merge la banca doar cu câteva mii de lei primeste în jur de 7% pe an, în functie de banca si de durata depozitului. Raiffeisen Bank se lauda cu o dobânda de 10% pentru depozitele noi, dar cei interesati trebuie sa stie ca, pentru a beneficia de avantajul dobânzii cu doua cifre, trebuie sa plaseze minimum 40.000 de lei. Pentru depozitele care încep de la 4.000 de lei si pâna la 40.000, dobânda bancii este de 9%, iar pentru cele de 150 de lei, clientii primesc doar sapte procente pe an. La BRD, depozitul în lei cu plata dobânzii la scadenta are o dobânda de 8% pentru o perioada de un an (la transa Premium 25), dar suma minima ce trebuie depusa este de 50.000 de lei. Piraeus Bank spune ca nu are comision la retragerea depozitului standard la scadenta, dar pentru orice retragere de numerar, în afara zilei de scadenta, se percepe 0,5% la lei (minimum un leu) si 0,6% la valuta (minimum doi euro). UniCredit Tiriac Bank ofera la pachet depozit si fond de investitii cu o dobânda fixa mare la euro, de 8% pe an, si de 10% la lei, dar te obliga sa depui minimum 5.000 de lei sau 1.500 de euro. 
Comisioane de administrare Dobânda la unul dintre depozitele Bancpost a urcat pâna la 10,5%, la o suma minima de 500 de lei, însa banca percepe un comision de administrare de 1,5 lei pe luna pentru fiecare cont. Banca mai percepe un comision de administrare a contului inactiv de zece lei pe luna, iar retragerea de numerar este taxata cu 0,20% la bancomate si cu 0,50% la ghiseele bancii. La fel procedeaza si Banca Româneasca. Aici, dobânzile fixe la depozitele în lei au ajuns la 11% pe an, pentru cele constituite la sase luni, si 10,75% pe an, pentru cele la 12 luni. Si depozitele în euro au ajuns la aproape cinci procente. Banca percepe comision din suma restituita (înainte si dupa ziua de scadenta a depozitului), de 0,5% din suma, atât la lei, cât si la euro.