Programul "Primul siloz" nu mai este atractiv din cauza situatiei la nivel mondial in ceea ce priveste pretul graului.
In vara anului trecut, guvernul a aprobat programul "Primul siloz", destinat agricultorilor, dupa modelul "Prima casa". Ca sa nu fie nevoiti sa-si vanda cerealele imediat dupa recoltare, la preturi foarte mici, agricultorii isi pot depozita productia in silozuri autorizate de stat si primesc, in schimb, certificate de depozit, cu care pot obtine de la banci imprumuturi garantate de stat. In acest an, data fiind situatia la nivel mondial in ceea ce priveste pretul graului, care a crescut foarte mult in ultima perioada, se pare ca acest program nu mai este atractiv pentru romani.
Ministrul agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat ca pretul ridicat al graului din acest an a transformat "Primul siloz" intr-un program neatractiv, intrucat producatorii nu mai doresc sa depoziteze cerealele, ci sa le vanda la o valoare foarte mare. Fiind intrebat la finalul sedintei guvernului daca programul "Primul siloz" mai functioneaza in acest an, ministrul agriculturii a raspuns: "Programul este in derulare, se desfasoara, dar in anii in care pretul la produsele agricole este foarte ridicat nu este un program atractiv".
Potrivit ministrului, obiectivul acestui program este preluarea presiunii pe cererea din piata in anii cu productie cerealiera importanta.
"Anul acesta, pretul graului a crescut foarte mult. Practic, a crescut cel mai mult din ultimii doi ani, s-a dublat in cateva saptamani, astfel incat nu mai este atractiv sa asezi graul intr-un depozit pentru ca-l poti vinde la o valoare foarte buna", a mai spus ministrul agriculturii.

Frumosu: "Primul siloz" trebuie vazut ca o masura pe termen lung

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA), a atras atentia asupra faptului ca "Primul siloz" este obligatoriu in Romania, indiferent de pretul graului. "'Primul siloz' este obligatoriu, indiferent care ar fi pretul graului, pentru ca firmele din Romania, pe de o parte, nu pot sa cumpere suficient grau cat sa le ajunga de la o campanie la alta, pentru ca, daca ar avea bani, ar face-o, iar pe de alta parte, absenta unor astfel de spatii de depozitare sau pretul mare al chiriilor conduc la cresterea pretului. In aceste conditii, este absolut necesar sa existe astfel de spatii de depozitare", a declarat Dragos Frumosu.
Mai mult decat atat, acesta a sublinat faptul ca avem mari probleme in ceea ce priveste spatiile de depozitare a produselor din agricultura.
"Problema depozitarii este mare in Romania. Stim cu totii care este situatia sectorului de fructe si legume, de exemplu. Trebuie sa existe astfel de spatii, pentru ca in acest fel putem mari perioada in care sa avem acces la produse romanesti si sa reducem timpul de import", a explicat Frumosu.
Pe de alta parte, presedintele FNSIA a mentionat ca, desi exista o criza a cerealelor la nivel mondial, iar producatorii sunt tentati sa vanda acum graul, dat fiind pretul ridicat, acest lucru nu inseamna ca Romania nu are nevoie de "Primul siloz". Potrivit acestuia, "Primul siloz" trebuie vazut ca o masura pe termen lung, iar existenta acestuia nu trebuie nicidecum influentata de pretul graului dintr-un an.

Ajutor de stat temporar pentru asigurarea accesului la finantare

In ceea ce priveste creditarea, aceasta fiind una dintre problemele majore cu care se confrunta sectorul, ministrul agriculturii a spus ca guvernul va aloca 103 milioane de lei, pana in 2012, unei scheme de ajutor de stat temporar care va subventiona diferenta dintre dobanda creditelor luate de fermieri pentru productie, in 2010, si dobanda de referinta anuntata lunar de CE. Decizia, luata miercuri de executiv prin ordonanta simpla, vizeaza contractele de credit care vor fi incheiate in perioada cuprinsa intre data publicarii actului normativ in Monitorul Oficial si 31 decembrie 2010, pentru imprumuturile incheiate pe orice perioada, iar subventia se va acorda pentru dobanzile platite institutiilor finantatoare pana pe 31 decembrie 2012, inclusiv. "Este vorba de un ajutor de stat temporar pentru asigurarea accesului la finantare in agricultura. Schema consta in subventionarea ratei dobanzii pentru creditele luate de fermieri pentru productie, pana la sfarsitul anului 2010. Practic, se subventioneaza o parte din dobanda la creditele contractate care reprezinta diferenta intre dobanda pietei, mentionata in contractul de creditare, si dobanda de referinta comunicata lunar de CE", a declarat ministrul agriculturii. Mihail Dumitru a dat un exemplu despre modul in care se va calcula aceasta subventie.
"In prezent, rata medie practicata pe piata romaneasca este de 18% la creditele contractate in lei, iar in aceasta luna dobanda de referinta a CE este de 8%. Practic, acoperim zece puncte procentuale din dobanda de la bugetul de stat", a explicat ministrul. Acesta a mai precizat ca executivul a alocat in acest scop 103 milioane de lei, iar suma poate acoperi diferenta de dobanda pana in decembrie 2012.