La prima vedere, Dan Andronic pare a fi gelos pe unii dintre confratii sai care au fost rasplatiti regeste de Sorin Ovidiu Vantu. Andronic ii critica pe ziaristii-analisti care primesc bani, uneori vanzandu-si contiintele. Ca argument, Andronic foloseste un articol aparut pe curentul.ro. Si pentru ca serverul de la Curentul e blocat, Dan Andronic (si el ziarist-analist) reproduce pe blog articolul "Cand tonomatele se duc. Reteaua Vantu-Presa. Episodul 1", din care puteti citi cateva fragmente in continuare.
'Nimeni pana acum nu a oferit o lista concreta cu oamenii platiti de Vantu si cu sumele adesea fabuloase pe care s-au vandut constiinte din lumea presei, din lumea politica, dar si din lumea artistica. Lista cu oamenii aflati in slujba lui SOV este impresionanta, la fel ca si sumele pe care s-au vandut jurnalistii care ne tin zilnic lectii de morala la televizor. Pentru inceput vom aduce la cunostinta opiniei publice pe acei ziaristi si analisti care au pozat ani de-a randul in independenti, dar care, potrivit documentelor intrate in posesia noastra, erau dependenti de ani buni de filonul de bani al lui Vantu.

• Turturica, recompensat pentru ruperea redactiei "Evenimentul Zilei"?
Azi, pe locul I, redactorul-sef al ziarului "Romania Libera", Dan Turturica.
In 23 decembrie 2004, Turturica este demis de trustul Ringier de la conducerea "Evenimentului Zilei". In 4.01.2005, 80 de angajati din redactia Evz demisoneaza din solidaritate cu Turturica, unii angajandu-se imediat, altii nu, operatiune care a distrus una dintre cele mai sudate si mai profesioniste echipe jurnalistice din tara. Poate va intrebati ce facea dl Turturica a doua zi dupa 4 ianuarie? Semna cu 3 firme controlate de SOV niste rentabile contracte de cesiune de drepturi de autor, dupa cum urmeaza: Global Production SRL (CUI 16371587), contractul 25/5.ian.2005, suma lunara de 3.335 EURO, Global News SRL (CUI 16371595), contractul 21/ 5.ian.2005, suma lunara 4110 EURO si Global Network Cable (CUI 16330323), 23/ 5.ian.2005, suma lunara de 3.335 EURO.
Ce coincidenta... Si iata cum, in loc sa dea cateva zeci de milioane de euro ca sa cumpere "Evenimentul Zilei", Vantu i-a oferit lui Turturica 10.780 EURO pe luna si, brusc, Ringier a constatat ca valoarea ziarului a scazut simtitor, Vantu chiar oferindu-se sa-l cumpere. GENIAL! Vantu, nu Turturica, pentru ca la scurt timp, in august 2005, Turturica si-a incasat-o si el de la SOV, care i-a redus contractele de la 10780 EURO lunar la 2223 EURO lunar. Trebuie subliniat ca toate contractele au incetat, prin acte aditionale, la 01 martie 2009. In acelasi pachet, Vantu, prin unul dintre avocatii sai, Florea Felix, i-a infiintat si o firma lui Turturica, Media Analyst, in ianuarie 2005, declaratia de asociat unic fiind atestata sub numarul 76 in 28.01.2005 la cabinetul avocatului, ca si contractul de comodat pentru sediul din bld. Tineretului, firma cu care, in 2005, Global Video Media SA incheie un contract de consultanta si promovare pentru Realitatea TV. Contractul prevedea:
"1. Consultanta pentru studiul de piata privind pozitionarea societatii Realitatea Media S.A. si gasirea de solutii pentru cresterea audientei si a vanzarilor.
2. Propuneri privind grila de programe si promovarea produsului Realitatea Media. 3. Consultanta privind managementul postului Realitatea.
4. Consultanta privind strategia de comunicare cu publicul.
5. Consultanta privind managementul informatiei".
Din clauzele contractuale reiese ca Turturica nu prea avea incredere in Vantu, asa ca a pus o clauza fulminanta: "In cazul in care Clientul va intarzia plata pretului cu mai mult de 15 zile fata de termenele prevazute la articolul 6, Consultantul va putea rezilia unilateral prezentul contract, fara obligatia de a returna sumele de bani primite pana in acel moment si fara obligatia de a presta servicii in schimbul sumelor de bani deja primite". Adica banii i se cuvin orice ar fi.
Valoarea contractelor cu trustul lui Vantu a lui Media Analyst a depasit, in 2005, 200.000 EURO.

• Grigore Cartianu si Ion M. Ionita, sefi la "Adevarul", s-au dedulcit si ei la banii lui Vantu
Grigore Cartianu, cel care s-a prezentat lui Paolo Coehlio in redactia EVZ ca Gregoire Ecrivain, a fost platit de SOV cu un contract pe drepturi de autor incheiat in 2009 pentru suma de 186.560.000 de lei vechi. De ce sa nu sugi bani din doua surse daca se poate, si-a spus probabil Cartianu, fara sa-si faca prea mari probleme legate de moralitatea unui asemenea demers. Ne-ntrebam doar cate anchete si materiale de investigatie care ar fi putut viza afacerile lui Vantu au ramas in sertarele lui Cartianu. Pentru orice eventualitate, SOV si-a mai asigurat un nume important din redactia "Adevarului" pe statul sau de plata. Este vorba de redactorul-sef adjunct Ion M. Ionita, care avea experiente mai vechi cu mogulul de la Realitatea. E adevarat insa ca pretul pentru deontologul Ion M. Ionita a fost mai mare. Astfel, Ionita a incasat de la Realitatea Media, in 2007, 18022 RON, in 2008 - 25139 RON, si in 2009, doar 7419 RON (deh, era criza si nu se mai simtea nici SOV ca inainte), in total peste jumatate de miliard de lei vechi.

• Fatarnicia Corinei Dragotescu
Dupa ce nu a izbutit in mai multe randuri sa-l convinga pe Dinu Patriciu, care abia preluase, in 2006, trustul Adevarul Holding, sa o puna sefa sefilor, Corina Dragotescu a plecat la Realitatea TV, unde a dus-o ca-n rai, daca adunam banii castigati de ea la mogul. Potrivit datelor oficiale aflate in posesia ziarului "Curentul", Corina Dragotescu a incasat doar in ultimii trei ani nu mai putin de 5.247.310.000 de lei. Nu e nicio greseala, e vorba de peste 5 miliarde de lei vechi. Sa ne aducem aminte insa cu cata ipocrizie anunta Corina, in urma cu un an, ca demisioneaza de la Realitatea deoarece are salariul prea mic. In timp ce dadea aceste declaratii, eterna admiratoare a lui Iliescu incasa circa 3.000 de euro pe luna, suma considerata insuficienta de deontoloaga reciclata acum de Patriciu. Interesant e ca in 2009, cand Corina se plangea de scaderea salariului, aceasta a primit brut 1.541.510.000 de lei, mai mult decat in 2008, cand a incasat 1.241.000.000 de lei. Sfanta ipocrizie!

• Deontologul Nistorescu, comentator de 5 miliarde de lei
Unul dintre comentatorii "grei" ai postului Realitatea TV si sef peste defunctul ziar "Cotidianul", conservat acum in stare latenta de online, Cornel Nistorescu, apare conform documentelor obtinute de ziarul "Curentul" ca unul dintre cei mai bine platiti mercenari media. Prezentat mereu de Realitatea ca un guru in ale jurnalismului, Nistorescu a incasat de la casieria lui Vantu, doar in ultimii trei ani de activitate (2007-2008-2009), suma de 4.847.240.000 de lei vechi. Cam scump nea Cornel si sub Corina Dragotescu?!, daca ne gandim ca "performantele" sale jurnalistice din ultima vreme se leaga exclusiv de ingroparea ziarului "Cotidianul". Cu siguranta insa, SOV nu-i dadea atatia bani pentru calitatile sale jurnalistice.

• Alex Stoenescu - istoric la curtea mogulului
Istoricul Mihai Alex Stoenescu, cel care a recunoscut cu nonsalanta in 2006 ca a colaborat cu Securitatea, din patriotism desigur, a declarat ca nu a primit niciodata suma vehiculata la Vox News de Dan Andronic, de 50.000 de euro, pentru o carte pe care i-o comandase Sorin Ovidiu Vantu sau care trebuia publicata sub anumite aspecte tendentioase favorabile turnatorului Nus. Stoenescu a precizat ca a publicat in lucrarea "Din culisele luptei pentru putere 1989-1990. Prima guvernare Petre Roman", aparuta in 2006, doar un interviu cu SOV, luat in 2005, unde acesta vorbeste despre oportunitatile de specula si imbogatire rapida pe fundalul unei situatii de haos politico-juridic, in absenta unei clase politice veritabile si a unui sistem juridic. Cu toate acestea, lamuririle pe care Stoenescu le ofera in lucrarea citata mai sus denota o spalare constienta a imaginii lui SOV pe care incearca sa il situeze departe de scandalul FNI in anii 2000. Mai mult, istoricul, cu un acces extrem la tot ce au insemnat dosarele Revolutiei si figurile implicate in acest fenomen, vorbeste de faptul ca in spatele FNI se afla statul. Conform datelor aflate in posesia ziarului "Curentul", imaculatul istoric Alex Stoenescu nu a prestat degeaba la curtea mogulului, el incasand de la Realitatea lui Vantu, in 2008 si 2009, nu mai putin de 360 milioane de lei vechi. Cam mult, pentru un capitol de carte care oricum nu este luata in serios in lumea istoricilor.
Pe Alex Stoenescu si SOV ii leaga si o prietenie politica. In lucrarea "Din culisele luptei pentru putere 1989-1990. Prima guvernare Petre Roman", Stonescu afirma ca "partidul pe care (Vantu - n.r.) il infiintase in 1999 - Uniunea Fortelor de Dreapta -, cu scopul de a recrea forta politica de dreapta disparuta inainte de razboi, esueaza in alegerile locale din anul 2000 sub impactul FNI". Ceea ce "omite" Stoenescu sa spuna in cartea sa este ca tocmai el s-a aflat printre fondatorii Uniunii Fortelor de Dreapta si a ocupat functia de vice-presedinte al acestei formatiuni politice.

xxx

Noi nu ne intrebam decat cum deontologii presei romanesti au acceptat aceste sume uriase de la Realitatea Media, atat timp cat aceasta firma a inregistrat constant de la preluarea ei de catre SOV pierderi colosale: 20,8 milioane euro in 2008, 8,15 milioane Euro in 2007, 5,1 milioane euro in 2006 si 1,7 milioane euro in 2005. Oare ei s-au intrebat de unde ne vin banii astia, din economiile lui SOV la FNI, ca Realitatea n-are bani.'