O data cu trecerea la leul greu, comerciantii vor trebui sa-si schimbe casele de marcat, iar cei ale caror afaceri au ceva anvergura vor investi in noi aparate pentru numarat banii. Ceea ce e de bine pentru producatorii si distribuitorii de astfel de aparate, avand in vedere ca cea mai ieftina casa de marcat costa in jur de 150 de dolari si poate ajunge pana la 300 de dolari.
Potrivit economistului-sef al BNR, Valentin Lazea, cea mai mare parte a costurilor va fi suportata de banca centrala, dar nu exclude ca operatiunea va presupune angajamente financiare suplimentare si din partea bancilor comerciale.
Totusi, surse din mediul bancar spun ca aceste costuri legate de trecerea la leul greu n-ar fi semnificative. De pilda, bancomatele n-ar trebui inlocuite avand in vedere ca oricum majoritatea sunt de ultima generatie. Asta inseamna ca tot ce trebuie modificat se poate face doar "tehnic", fara a fi nevoie de alt aparat, bancile cheltuind in plus doar pentru suportul informatic. Totodata, noua codificare ISO a monedei nationale se va schimba din ROL (Romania Leu) in RON (Romanian New).
Taierea a patru zerouri din actualele bancnote va fi pusa in practica incepand cu 1 iulie 2005, cand bancile vor distribui catre comercianti noile cupiuri. Altfel spus, actuala bancnota de 10.000 de lei se va transforma intr-una de un leu. Preturile vor fi afisate in ambele variante, in mod obligatoriu, cu patru luni inainte, adica de la 1 martie, dar cele doua tipuri de moneda vor circula in paralel, de la 1 iulie 2005 pana la 31 decembrie 2006. Potrivit economistului-sef al BNR, denominarea a fost necesara inainte de trecerea la euro pentru ca Romania nu va putea adopta euro mai devreme de 2011-2013.