De anul viitor, incepand cu data de 1 iulie, tara noastra va trece printr-un proces de tranzitie, care va afecta mai mult sau mai putin economia Romaniei. Procesul de denominare, trecerea la leul greu, va obliga romanii sa-si faca toate cumparaturile cu maruntis. Aceasta schimbare trage un semnal de alarma printre economistii romani care se tem de un prim efect secundar al denominarii, si anume marirea preturilor prin rotunjire. Alt efect secundar al trecerii Romaniei la leul greu vor fi costurile enorme ale schimbarii intregului sistem de monitorizare in domeniului bancar, dar mai ales suma imensa de bani necesara inlocuirii programelor de recunoastere de catre acestea a leului greu.

Pana in anul 2007, cand denominarea se va incheia, agentii economici vor afisa pe pret in paralel in ambele monede, pentru ca populatia sa se obisnuiasca mai usor cu schimbarea monedei. Cu toate ca analistii economici sustin ca denominarea nu va afecta cu mult fagasul bun pe care economia noastra incepuse sa se indrepte in ultimul timp, agentii economici nu sunt de aceeasi parere, deoarece acesta este un bun prilej de furt pe fata, pentru ca scumpirea prin rotunjire nu este decat furt la drumul mare. "Primul si cel mai important efect negativ al denominarii va fi scumpirea prin rotunjire. Acest lucru va fi posibil din cauza faptului ca denominarea va fi pe o perioada relativ scurta, un an si jumatate, iar in tot acest timp, nimeni nu va controla micii agenti economici, care vor scumpi imediat preturile”, ne-a declarat Mariana Luca, manager Banc Post. Neoficial, exista zvonuri potrivit carora, desi banii populatiei vor fi la cheremul agentilor economici, care vor profita din plin de denominare, acordarea de credite bancare pentru agentii economici se va inaspri. Alt domeniu care va avea de suferit de pe urma denominarii va fi cel bancar.

Denominarea va bulversa softurile din domeniul bancar

Evident ca, pe termen scurt, costurile vor fi semnificative si pentru banci. Se vor schimba softurile calculatoarelor si ale bancomatelor, numarul de cifre, aparatele de numarat bani si pe cele de recunoscut falsuri. "Modificarea programului unui bancomat costa intre 500 si 1.000 de euro, iar schimbarea softurilor tuturor bancomatelor din Romania ajunge la peste un miliard de lei”, a mai adaugat Mariana Luca, manager Banc Post, Constanta. Vestea buna, printrea atatea vesti rele, este faptul ca in primele sase luni de dupa nominare bancomatele nu vor fi schimbate, iar leul fara patru zerouri taiate va fi perfect valabil la o tranzactie cu ajutorul unui bancomat. Specialistii economici sustin ca denominarea va avea un efect oarecum pozitiv asupra romanilor. Taierea a patru zerouri ii va trezi la realitate pe romani, deoarece zerourile in plus dadeau impresia de bogatie de carton, iar mai putine zerouri ii va determina sa cheltuie mai putin de frica sa nu ramana fara bani. Una peste alta, denominarea a fost inventata pentru investitorii straini, care s-au cam speriat cand au observat ca romanul cumpara numai un pachet de tigari cu valoarea echivalenta a unui euro, adica 40.000 de lei. Sa speram ca, desi dupa denominare valoarea banilor va ramane aceeasi, investitorii vor fi mai linistiti daca un euro va costa numai 4 lei, ca si pachetul de tigari de altfel.