De astazi, a inceput a doua etapa a denominarii leului, iar o data cu aceasta etapa se termina si perioada inflationista, urmand o stabilizare a preturilor, dupa cum a anuntat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. Tot de astazi, toate preturile vor fi afisate pana la 30 iunie 2005 atat in leul vechi, cat si in noul leu. Si cursul de schimb va fi exprimat in ambele variante, iar bancile comerciale vor publica comisioanele si celelalte tarife si in lei noi. Totusi. multi comercianti s-au grabit sa afiseze cele doua preturi mai devreme decat stabilise legea, iar “rotunjirea preturilor“, de care s-a temut tot romanul a avut loc, dar in jos.
“S-au facut rotunjiri, dar 90% dintre ele au fost in jos, nu in sus“, a precizat Isarescu. Totodata, guvernatorul BNR a spus ca noile preturi “deschid puntea spre preturile Uniunii Europene“. Altfel spus, trecerea la leul nou ne va face sa ne obisnuim cu viitorul.
In ceea ce priveste noile bancnote si monede, acestea vor fi prezentate abia la 20 de aprilie, cu mai putin de doua luni si jumatate anterior momentului emisiunii efective. In opinia guvernatorului Bancii centrale, afisarea preturilor in ambele variante, cu patru luni inainte de introducerea efectiva a noilor bancnote, va avea un puternic efect de autopromovare. “Avantajul acestui afisaj este ca se va autopromova denominarea si va disparea treptat spaima inflationista“, a mai precizat Isarescu.
In prima etapa dupa 1 iulie, BNR anticipeaza o preschimbare a 25% din numerar, iar in termen de sase luni, jumatate din cupiuri vor fi bancnote si monede noi. Isarescu apreciaza ca preschimbarea cea mai rapida va avea loc la nivelul cupiurilor de valoare mica, de la 100 de lei (echivalentul unui ban) pana la cel mult 100.000 de lei, echivalentul a 10 lei.
“In Turcia, preschimbarea s-a incercat putin fortat. Cu tot efortul, in primele luni nu s-a reusit o introducere a noilor cupiuri peste 30%. Daca realitatea ne va arata ca bancile vor veni la BNR cu mai multe bancnote vechi pentru a le preschimba, am cerut realizarea unui studiu si suntem pregatiti pentru accelerarea ritmului de emisiune“, a spus Isarescu.

Banii vechi ar putea fi schimbati pe perioada nelimitata

Consiliul de Administratie al Bancii centrale a propus Executivului ca leii vechi sa poata fi schimbati pe termen nelimitat.
“Nimeni nu trebuie sa fie stresat in legatura cu un anumit termen de preschimbare si avem in vedere ca acest lucru sa se stie si in satele mici. Nici nenea de 80 de ani de la tara nu trebuie sa fie stresat de faptul ca nu-si poate schimba banii“, a precizat Isarescu.