Agentii economici care utilizeaza inregistrarile muzicale in scop ambiental sunt obligati sa plateasca drepturi de autor pentru cel ce a creat muzica cu care isi intretin clientii. Iar in aceasta categorie intra atat proprietarul unui salon de coafura, al unui restaurant sau al unui magazin de haine, cat si marile regii autonome care difuzeaza muzica.
Cu toate ca legislatia cu privire la drepturile de autor exista de un deceniu, multi agenti economici o incalca fie pentru ca nu o cunosc, fie din cauza ca asa vor ei.
Conform legii, orice agent economic care utilizeaza fonograme (inregistrari sonore) in scop ambiental este obligat sa le utilizeze numai pe acelea achizitionate in mod legal. In plus, pentru aceasta trebuie sa incheie si contracte cu Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - Asociatia pentru Drepturi de Autor, Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania si Centrul roman pentru administrarea drepturilor artistilor interpreti (CREDIDAM), potrivit Eu-Ro Newsletter. Iar tarifele pentru un asemenea contract variaza, in functie de domeniu, de la 7 la 60 de lei, dupa cum se observa pe siteul CREDIDAM. Astfel, pentru un restaurant sau o discoteca dintr-o comuna cu suprafata de pana la 50 de metri patrati, pentru piscine sau partii de schi, cat si pentru microbuze si taxiuri, tariful este de 7 lei pe luna. Pentru hotelurile de patru si cinci stele, tariful ajunge la 60 de lei pe luna. Categoria de agenti cea mai rau-platnica este, in opinia directorului general CREDIDAM, ßtefan Gheorghiu, proprietarii de baruri, discoteci si restaurante. Acestia refuza sa plateasca drepturi de autor atunci cand agentul de politie le cere sa prezinte licenta respectiva, declara Gheorghiu. Abia dupa ce agentul de politie intocmeste proces-verbal, patronii vin repede la CREDIDAM sa plateasca acele drepturi de autor, explica directorul institutiei. Acest fapt nu-i absolva insa de fapta comisa, si ca atare acei patroni se aleg cu un dosar penal. Dar are insa circumstante atenuante spre deosebire de rebelul care continua sa incalce legea, sustine ßtefan Gheorghiu. "Rebelul" poate face si inchisoare, potrivit legii, adauga Gheorghiu.

"Casierii artistilor"

Institutiile mentionate mai sus sunt coordonate de Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA) si functioneaza ca organisme neguvernamentale. Ele colecteaza sumele platite de agentii economici in contul artistilor. Acesti casieri, pentru a se administra, retin din suma totala a contributiilor un anumit procent. Spre exemplu, CREDIDAM primeste 15% din suma, dupa cum ne-a spus directorul organizatiei. Avand in vedere bugetul limitat, si reteaua de inspectori este calculata ca atare. Astfel, CREDIDAM are doar noua inspectori, declara Gheorghiu.
Cu toate acestea, institutia sa a reusit sa stranga in 2004 peste 53 de miliarde de lei vechi. Dintre acestea, 24 de miliarde de lei au fost repartizate artistilor straini.