Firma a exploatat ferma piscicola de la Dunareni, dar nu mai poate plati creditorii. Cine raspunde: administratorii, actionarii, statul?
Piscicola SA Dunareni, societatea care a gestionat pana de curand cea mai mare ferma piscicola din Romania, a intrat de curand in faliment, avand de achitat catre creditori circa 5.000.000 de lei. Ferma piscicola, care detinea 2.300 de hectare de luciu de apa, a fost adjudecata in 2003, actiunile societatii fiind cumparate de Maria (Lili) Schutz si de partenerul sau de afaceri, Ion Dascalu, prin copiii acestora, Ionut Dascalu si Oana Schutz. In paralel cu vanzarea de actiuni, a fost incheiat un contract pentru concesionarea luciului de apa pentru 49 de ani. In 2005, societatea a intrat in reorganizare din cauza dificultatilor. Administratorii judiciari au fost schimbati de cateva ori. Abia in iunie 2010 a fost deschisa procedura de faliment. "Activele firmei, constand in 7.000 mp de cladiri si depozite, sunt inchiriate unei firme cu afaceri in agricultura. Au fost evaluate la 1,4 milioane de lei. Fiscul, care este principalul creditor, ne-a cerut sa le scoatem de trei ori la vanzare la acest pret. Am avut o licitatie pe 4 martie, dar nu s-a prezentat nimeni. In acest mod, nu vom acoperi creantele. Fiscul ne poate cere si alte masuri, cum ar fi atragerea raspunderii solidare a administratorilor", a spus Vlad Babov, reprezentantul BNP Consult, lichidatorul judiciar al Piscicola SA.

Cine raspunde?

Printre creditorii Piscicola SA se mai numara Primariile din Goicea, Carna, Segarcea si Craiova, AVAS, ADS, ANPA Bucuresti, ANIF, Roquette SA etc. Maria Schutz a declarat ca averea debitoarei a fost spulberata de inundatiile din 2005 si 2006. "Ce avere sa mai avem? Au luat-o apele. Cine raspunde in fata creditorilor? Administratorii. Fata mea era doar actionar", a spus Maria Schutz. Lichidatorii spun ca administratorii societatii carora le-ar putea cere atragerea raspunderii la cererea Fiscului sunt Ionut Dascalu si Aurel Popescu. In 2009, ADS a reziliat contractul cu Piscicola SA pentru concesionarea luciului de apa. In prezent, exploatatia este gestionata de Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura (ANPA), a spus Nicolae Giugea, fost sef al ADS, actual prefect de Dolj. "Luciul de apa nu a mai fost concesionat. Este gestionat de ANPA. In ceea ce priveste datoriile Piscicola, nu cred ca banii vor mai fi recuperati. Credeti ca se va ajunge la sechestrul averilor?", a spus Giugea.