Institutul National de Statistica (INS) a dat publicitatii saptamana trecuta un comunicat de presa in care anunta ca declaratiile vamale pentru schimburile de bunuri intracomunitare vor fi inlocuite cu un sistem UE numit Intrasat.
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana elimina declaratiile vamale pentru schimburile de bunuri cu celelalte state membre, iar pentru inlocuirea acestei surse de date Uniunea Europeana a creat si dezvoltat sistemul statistic Intrasat, se arata in comunicatul Institutului National de Statistica (INS). Incepand cu 1 ianuarie 2007, toti operatorii economici inregistrati in scopuri de TVA in Romania care efectueaza schimburi intracomunitare de bunuri si a caror cifra de afaceri anuala aferenta acestui tip de comert depaseste pragurile valorice stabilite de INS trebuie sa completeze si sa transmita electronic, in fiecare luna, declaratia statistica Intrasat, aferenta schimburilor intracomunitare de bunuri din luna respectiva, pana la data de 15 a lunii urmatoare.
Pentru anul 2007, pe baza datelor disponibile pentru ultimele 12 luni, INS a stabilit un nivel al pragurilor statistice de 900.000 de lei pentru expedieri (exporturi) intracomunitare de bunuri si de 300.000 de lei pentru introduceri (importuri) de bunuri. Schimburile de bunuri cu statele din afara Uniunii Europene se vor stabili in continuare pe baza declaratiilor vamale.
Comertul si evolutia leului in raport cu euro
Comunicatul de presa mai prezinta si o serie de date preliminare estimative privind evolutia monedei nationale in raportul cu cea europeana, precum si evolutia exporturilor si importurilor, deficitul comercial si valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri.
Datele comunicate de Banca Nationala a Romaniei indica un curs de schimb al monedei nationale la sfarsitul lui ianuarie 2007 de 3,4084 lei in raport cu euro, ceea ce inseamna o valoare cu 5,7% mai mica fata de sfarsitul lunii ianuarie 2006.
De asemenea, exporturile (FOB) pe luna ianuarie 2007 au insumat 6.682,6 milioane de lei, in timp ce valoarea importurilor (CIF) s-a ridicat la10.293,5 milioane de lei. Comparativ cu luna corespunzatoare a anului precedent, exporturile au crescut cu 2,9 procente din valorile exprimate in lei, iar importurile cu 16,7%.
In ceea ce priveste deficitul comercial inregistrat in ianuarie 2007, acesta a cunoscut o crestere cu 1.284,1 milioane de lei, ajungand la suma de 3.610,9 milioane de lei. Un calcul simplu arata ca este un deficit de aproape trei ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Conform estimarilor INS, valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in ianuarie 2007 a fost de 4.896,3 milioane de lei la expedieri (exporturi) si de 7.303 milioane la introduceri (importuri), reprezentand aproximativ 73% din totalul de exporturi si 71% din cel al importurilor.