Desi au la dispozitie varianta de a-si depune declaratiile online, bihorenii prefera sa stea la coada. Dovada faptul ca, din luna septembrie a anului trecut, de cand li s-a pus la dispozitie serviciul "Depunere declaratii online", cei care au ales aceasta varianta nu ating nici 1%.
In baza prevederilor Ordinului Ministrului Finantelor Publice nr. 858/2008 privind depunerea declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, platitorii de impozite, taxe si contributii pot utiliza metoda de depunere a declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta ca metoda alternativa de depunere a declaratiilor fiscale. Prin aceasta metoda, se pot depune declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, declaratia privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale, declaratia privind accizele, declaratia rectificativa, declaratia privind impozitul pe profit, decontul de taxa pe valoarea adaugata, decontul special de taxa pe valoarea adaugata, decontul privind accizele si decontul privind impozitul la titeiul din productia interna.
Pentru depunerea declaratiilor fiscale prin internet, contribuabilii vor utiliza serviciul "Depunere declaratii online" existent pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor, http: anaf.mfinante.ro, portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. In vederea depunerii declaratiilor fiscale in sistem electronic, contribuabilii trebuie sa solicite certificatul digital calificat care este eliberata de un furnizor de servicii de certificare acreditat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, eliberat de unul dintre furnizorii certSIGN, DigiSign si Trans Sped. Pe langa acest certificat, contribuabilii trebuie sa depuna la DGFP si o cerere pentru utilizarea certificatului digital calificat, alaturi de documentul de identitate a solicitantului, in original si copie, si documentul eliberat de contribuabil din care sa rezulte dreptul solicitantului de a semna declaratiile fiscale pentru contribuabil.
Pana in prezent, in judetul Bihor 348 de contribuabili au depus cereri in vederea obtinerii certificatelor digitale. Avand
in vedere ca, din aproximativ 50.000 de contribuabili, doar putin peste 300 au apelat la acest serviciu, ec. Smaranda Scridon, directorul executiv al DGFP Bihor, invita contribuabilii sa faca demersurile necesare pentru obtinerea certificatelor digitale calificate, in vederea depunerii declaratiilor fiscale online, "deoarece, in viitor, aceasta modalitate de a depune declaratiile fiscale va fi obligatorie, asa ca ar trebui sa incepem sa ne obisnuim".