Miercuri, 10 iunie, Ilie Sarbu, ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale participa la decernarea premiilor oferite in cadrul celei de-a VI-a editii a Concursului International de Vinuri de la Bucuresti.
Festivitatea de decernare are loc la sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, incepand cu ora 12. Cu aceasta ocazie vor fi prezentate spre degustare vinurile medaliate la aceasta editie a Concursului International de Vinuri. Alaturi de ministrul Ilie Sarbu, la eveniment participa inalti demnitari si functionari ai M.A.P.D.R, reprezentantii producatorilor si comerciantilor de vinuri, ai ambasadelor, retelelor de retail, patronatelor si sindicatelor din industria alimentara.
Cea de-a VI-a editie a Concursului International de Vinuri de la Bucuresti, desfasurat sub Patronajul Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (O.I.V.), a fost organizat de Patronatul National al Viei si Vinului (P.N.V.V.) si Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania (A.D.A.R.), in parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, la Academia Romana.
Observatorul OIV, domnul Yann Juban, director general adjunct al forului mondial, a declarat: "Incepand cu prima editie si pana astazi am observat evolutia calitativa a vinurilor prezentate in concurs". Concursul International de Vinuri din acest an se poate contabiliza astfel: • 36 de participanti: 26 romani si 10 straini, producatori si comercianti de vinuri.
• 201 probe: 174 produse vinicole romanesti si 27 produse din alte tari (Argentina, Australia, Bulgaria, Chile, Franta, Germania, Spania, Ungaria).
• 61 de medalii (adica maximum de 30% din totalul probelor inscrise, conform Regulamentului O.I.V.), din care 27 medalii de aur (17 pentru Romania) si 34 medalii de argint (29 pentru Romania). Imbucurator pentru tara noastra este faptul ca vinurile tinere (productia 2008) au obtinut multe medalii, atat prin marii producatori, cat si prin cei cu suprafete cultivate cu vita de vie mai mici. Reiner Wittkowski, Vice-presedinte al O.I.V., si presedinte al unuia dintre juriile Concursului de la Bucuresti a declarat: "De multi ani particip la Concursul International de Vinuri Bucuresti si ma bucur sa observ ca din ce in ce mai multe vinuri romanesti primesc calificativul de foarte bine sau excelent. Sunt incantat ca participarea mea ca membru in juriu a ajutat la imbunatatirea imaginii acestui concurs si sunt convins ca isi va dobandi in foarte scurt timp notorietatea internationala.
"Medaliile obtinute la aceasta editie a Concursului International de Vinuri de la Bucuresti, precum si celelalte medalii obtinute la alte concursuri internationale confirma cresterea calitatii de la an la an a vinului romanesc, urmare a investitiilor masive din ultimii ani atat in replantarea suprafetelor, cat si in modernizarea cramelor, fiind astfel unul dintre cele mai competitive produse romanesti.