*Publicitatea inselatoare, cheia succesului hipermarketurilor

Modul in care supermarketurile gasesc de cuviinta sa depoziteze marfurile lasa de dorit. In urma controalelor efectuate de inspectorii de la protectia consumatorilor, s-au descoperit mii de kilograme de alimente care nu indeplineau prevederile actelor normative in vigoare. Pentru aceste nereguli au fost oprite definitiv de la comercializare aproximativ 1.400 de alimente, improprii comercializarii si consumului uman, alte 11.600 kg de alimente fiind oprite temporar de la comercializare, pana la remedierea neconformitatilor.
ANPC comunica faptul ca 195 de operatori economici verificati luna aceasta au primit amenzi contraventionale in valoare de 446.500 de lei, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor. Majoritatea incalcarilor descoperite in hipermarketuri, supermarketuri si marile lanturi de magazine privesc etichetarea, calitatea, depozitarea si modul de comercializare a alimentelor, in special a alimentelor perisabile din punct de vedere microbiologic. Printre cele mai grave abateri descoperite de inspectorii de la protectia consumatorului se afla recongelarea produselor din carne, deteriorarea ambalajelor astfel incat produsul sa nu mai fie protejat si straturi groase de mucegai sau substante lipicioase pe mezelurile scumpe. La cantar, in marile magazine, inspectorii au observat ca din cantitatea neta declarata lipsesc intre 27 si 207 g. O mare parte dintre produsele verificate aveau termenul de valabilitate expirat, acestea fiind totusi comercializate. Mai grav este ca 19% dintre operatorii economici controlati, la nivel national, nu respectau conditiile de depozitare impuse de producatori.
*In Bihor s-a gasit inghetata moale si alimente congelate la temperaturi improprii
Inspectorii au gasit carne de pasare care prezenta arsuri de congelare, piept de pui cu un strat gros de gheata la suprafata, rezultat din procesul de decongelare-recongelare, ficatei, pipote si inimi de pui cu ambalajul deteriorat, arsuri de congelare si culoare modificata, pateuri cu branza si stafide si minirulouri cu capsune congelate, cu aspect modificat si continut deformat. Alimente cu ambalaje depreciate, cu rupturi si pungi neclipsate si arsuri de congelare, cum ar fi carcasa de gasca indopata, iepure clasa A, pulpe pui superioare de curcan, pulpe pui cu piele, congelate, si pui grill au fost gasite in mai multe orase din tara. In judetele Satu Mare si Dolj, s-a descoperit cascaval Rucar cu ambalaj bombat si pete de culoare alba la suprafata produsului si branza de burduf cu mucegai la suprafata, miros fetid si suprafata lipicioasa.
In judetul Suceava, inghetata de visine Alpin era expirata de circa cinci zile, in judetul Mures, chiflele multicereale precoapte, congelate si branza topita TOAST erau expirate de doua zile, cornulete cu susan expirate de o zi, prajituri si fursecuri expirate de cinci zile, iar in judetul Covasna, pralinele Magnat, ciocolata Milka, biscuiti Germino, biscuiti Dominica, sana Milli si Metios, iaurt Campina si unt Markenbutter erau toate expirate.
In ceea ce priveste nerespectarea conditiilor de depozitare impuse de producatori, inspectorii au gasit produse de cofetarie expuse la temperatura mediului ambiant de peste 25 °C, fata de maximum 22 °C temperatura impusa de producator, inghetata si alimentele congelate la temperaturi de -11grade C, -4 °C, fata de -18 °C temperatura impusa de producatori in judetul Bihor. Inghetata cu nuci si caramel Antarctica, comercializata tot in Bacau, avea ilustrate pe eticheta nuci, iar in lista ingredientelor se specifica "aroma de nuci". Publicitatea inselatoare pare sa fie cheia succesului hipermarketurilor. Potrivit inspectorilor ANPC, in catalogul de prezentare al SC Real Hypermarket Romania, pe prima pagina, pe un fond de contrast, aparea mentiunea "99% din barbati prefera berea de la Real", fara ca aceasta declaratie sa fie sustinuta de un studiu efectuat in acest sens. Tot la "Real" se afla expus si produsul Almette Yogurt, avand declarat "Pret Special 4,09 lei", al carui pret anterior, potrivit fiselor de receptie, era 3,99 lei, adica mai mic decat pretul special. Printre hipermarketuri gasite cu nereguli mentionam: Carrefour Romania SA; Mega Image SRL; Real Hypermarket Romania SRL.