GandulNews informeaza cum arata noua Piata Obor, de 117 milioane euro, cu o saptamana inainte de inaugurare. Puteti citi in continuare articolul in care este citat primarul Ontanu: "Pe 2 octombrie ne luam adio de la speculanti. Ne-a ajutat Dumnezeu si scapam de ei. Oborul va fi cea mai mare si moderna piata din Romania".
Vineri seara, pe 1 octombrie, toate tarabele din noul Obor vor fi pline de marfa ieftina. Vor fi cele mai mici preturi. Asta promite primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, cu aproximativ o saptamana inainte de inaugurare.
Aceasta va avea loc de "Ziua recoltei" iar investitia in noua Piata Obor se ridica la 117 milioane de euro, fonduri care provin din bugetul Primariei sectorului 2.

1. 246 de tarabe supravegheate video

Pe locul fostei piete Obor s-a ridicat pe 4.000 de metri patrati o cladire cu subsol, parter si doua etaje. Pentru inaugurare, se fac ultimele pregatiri.
Muncitorii inca niveleaza terenul in jurul cladirii iar in interior intind straturi de izolatie peste care urmeza sa toarne pardoseala. Mai e de pus tavanul fals care sa mascheze firele de electricitate si cele ale instalatiei de climatizare si sa se vopseasca interiorul. "Totul va fi culoarea betonului. Stalpii vor fi lacuiti. Specialistii ne-au spus ca, in combinatie cu lumina artificiala, nu se modifica culoarea naturala a produselor", ne explica oficialii Primariei sectorului 2.
• Parterul va fi destinat producatorilor de fructe si legume. Vor fi 1.246 de tarabe, toate cu spalator si racordate la reteaua de apa si canalizare.
• Noaptea, hala se inchide, tarabele vor fi spalate mecanizat iar marfa se va depozita la subsol.
• Cladirea dispune de 5 lifturi pentru marfa, tot atatea pentru transportul cumparatorilor, doua scari rulante si altele din beton.
• Hala va fi un spatiu deschis vara iar iarna inchiderea se va face cu un sistem modern de geamuri.
• 475 de tarabe se vor amplasa in exteriorul cladirii, pe o platforma special amenajata. Tarabele vor fi prevazute cu o structura usoara, demontabila, care sa-i protejeze pe cei care vand de vant, soare si ploaie. Totul va fi pazit si supravegheat video dupa lasarea intunericului.
• In noua piata vor fi si produse ecologice. Acestea se vor vinde in 40 de casute amplasate in imediata vecinatate a pietii.

Ontanu isi lauda marfa: "Pe 2 octombrie ne luam adio de la speculanti. Ne-a ajutat Dumnezeu si scapam de ei. Oborul va fi cea mai mare si moderna piata din Romania"

• Pentru inaugurare, primarul Ontanu vrea sa imbrace piata in stuf. Cumparatorii vor fi intampinati de domnisoare imbracate in costume de epoca. Nu vor lipsi micii, berea si mustul.
• Vrem ca noua Piata Obor sa semene cu cea din perioada interbelica. Vor fi domnisoare in costume de epoca, mestesugari, produse traditionale, expozitii, va fi foarte frumos. Piata Obor va invia spiritul perioadei interbelice. Dupa "Ziua recoltei" care, de fapt, va tine de pe 2 septembrie pana pe 30 septembrie, vom organiza Ziua cartofului, Ziua fructelor, Ziua viei si Saptamana pensionarilor, cand acestia vor gasi produse la cel mai mic pret posibil. Vor fi spectacole, mici, bere, must", a anuntat, pentru gandul, primarul Ontanu.
• Vechea hala Obor (care va ramane functionala, n.n.) este un pericol public. Cei de acolo au executat lucrari la parter si acum aceasta risca sa se prabuseasca. Am sesizat Primaria Capitalei si Ministerul Culturii, dar nu s-a luat nicio masura. Cine intra sa cumpere de acolo o face pe riscul sau", sustine primarul Ontanu.

Doua etaje pentru lactate, carne, peste si articole de uz gospodaresc

• La etajul 1, pe 4.755 de metri patrati, cumparatorii vor gasi 48 de spatii comerciale pentru desfacerea produselor din carne, lapte si peste. Tot in noua cladire, la primul etaj, vor fi si produse de bacanie si, dupa cum promite Ontanu, vor fi "mai ieftine ca in supermarket, unde se percepe taxa de raft".
• La etajul 2, cei aproximativ 5.000 de metri patrati vor fi destinati comercializarii articolelor de uz gospodaresc si de stricta necesitate.
• Din piata nu vor lipsi produsele de ceramica, din lemn, varza murata sau mierea.
• Importatorii de citrice sau legume isi vor desfasura activitatea intr-o zona limitata, pentru ei fiind alocat un procent de 4 la suta din numarul tarabelor.

"Va fi in continuare cea mai ieftina piata a Capitalei"

Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, sustine ca Piata Obor isi va pastra traditia si in ceea ce priveste preturile. "Va fi in continuare cea mai ieftina piata a Capitalei. Garantez asta pentru ca vor disparea intermediarii, taxa pe taraba va ramane de 15 lei pe zi, desi conditiile sunt la alte standarde iar oferta mare de marfuri va scadea preturile. Tarabele din piata au fost inchiriate de producatori din comunele limitrofe Bucurestiului. Prin contractul de inchiriere este exclus ca la tarabe sa vanda altcineva decat cei care au certificate de producator". Cererile pentru atragerea producatorilor particulari au fost trimise inca din vara consiliilor locale si celor judetene din preajma Capitalei.

Parcare gratuita doua ore

La subsolul Pietei s-au amenajat 186 de locuri de parcare. In exterior, pe platforma din vecinatate, alte 288. Accesul in parcarea subterana se face prin "melcul" amplasat la intrarea dinspre cartierul Pantelimon. Acum se lucreaza la strapungerea strazii Chiristigiilor direct in strada Ziduri Mosi si transformarea ei intr-o artera cu circulatia pe ambele sensuri. Prin amenajarea ei, se va permite accesul facil la parcarea subterana a Pietei Obor, la cea de la sol si in zona de comercializare a produselor agricole. Oficialii Primaariei sectorului 2 sustin ca parcarea va fi gratuita primele doua ore si restul cu plata. "Daca nu procedam asa, riscam sa ne trezim ca toti cei care stau in zona ocupa parcarea. Asa s-a intamplat si la sediul primariei".