Apple Computer implineste 30 de ani de existenta chiar de Ziua Pacalelilor. Dupa cum informeaza site-ul Yahoo!News, de-a lungul celor trei decenii, produsele de calitate, de la MAC la iPod, au dus numele companiei din Silicon Valley pe cele mai inalte culmi ale tehnologiei moderne.
Istoria companiei incepe in 1976, cand doi studenti care impartaseau aceeasi pasiune pentru electronica - Steve Jobs si Steve Wozniak - au decis sa infiinteze o firma, care avea sa se numeasca Apple. Primele produse au fost fabricate intr-un un garaj din Los Altos - California. Acestea au fost computerele Apple I, realizate cu componente de la Cramer Electronics si vandute intr-un magazin local.
Insa, pentru a pune compania pe picioare, cei doi au realizat ca aveau nevoie de o investitie substantiala. Astfel, Jobs a decis sa-si vanda masina, o camioneta Volkswagen, iar Wozniak si-a vandut calculatorul Hewlett-Packard.
Un an mai tarziu, cu noi fonduri de la Mike Markkula, care a devenit si presedinte al companiei Apple, cei doi amici s-au mutat la Cupertino si au construit Apple II, pe care multi specialisti il considera initiatorul "revolutiei PC". In 1978, vanzarile pentru Apple II atingeau cifra de 300 de milioane de dolari.
Dupa cateva esecuri, in 1984 a fost creat Apple Macintosh, cel care a adus pe piata IT prima interfata grafica usor de utilizat.
In urmatorii cativa ani, problemele interne cu care s-a confruntat compania l-au determinat pe Steve Jobs sa-si inceapa alta afacere. El a infiintat compania IT NeXT. Cu toate acestea, in 1996 Jobs a revenit la "prima iubire" pe post de consilier, compania sa fiind achizitionata de Apple.
Incepand din 1998, dupa lansarea iMac-ului, compania a urmat o linie ascendenta, culminand cu crearea catorva dintre cele mai populare produse - iPod si iTunes.
Specialistii considera ca, desi vanzarile la computere au scazut in fata celor compatibile cu sistemul de operare Windows, produs de Microsoft, cel mai recent parteneriat incheiat cu Intel a adus companiei noi sperante pentru viitor.
"Apple va continua sa fie o forta pe piata IT. Problema lor este cum vor aduce MAC in casele utilizatorilor obisnuiti", a declarat Tim Bajarin, presedintele companiei Creative Strategies.