Cu toate ca numarul fumatorilor este din ce in ce mai mare, iar imaginea unui tanar de 18 ani cu tigara in mana nu mai surprinde pe nimeni, productia de tutun din Dolj este din ce in ce mai mica.
Daca anii trecuti, in Dolj, tutunul ocupa suprafete de cateva mii de hectare, anul acesta suprafata cultivata cu tutun este de cateva zeci de ori mai mica. Acum doi ani, in Dolj, tutunul a fost cultivat pe o suprafata de peste 2.300 de hectare (cu o productie medie de 1.550 kg/ha), in 2005, aceasta s-a injumatatit (aproximativ 1.100 de hectare, cu o productie medie de 1.200 kg/ha), iar in 2006 a scazut de zece ori.
"Anul acesta, la Directie au fost inregistrate, ca fiind cultivate cu tutun, aproximativ 110 hectare de teren. Soiurile cultivate in Dolj sunt Virginia si Burley. In Gorj si Mehedinti se cultiva si soiul Oriental", a declarat Cristina Vladu, purtatorul de cuvant al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.
Tutunul strain a invadat piata
Unul din motivele pentru care oltenii si-au pierdut interesul pentru cultivarea acestei plante este si faptul ca o parte din uscatoriile de tutun, din zonele nisipoase unde se cultiva tutunul (Apele Vii, Dobresti), au fost inchise. Producatorii din zona sunt nevoiti sa usuce tutunul pe cale naturala. In plus, marcile romanesti de tigari beneficiaza de o cota de piata care a scazut la 11%, fiind in concurenta cu tot mai multe marci ale companiilor multinationale. "Piata romaneasca a fost invadata de tigari straine, cu traditie. In plus, in acest moment, pretul de prelucrare a tutunului romanesc este mai mare decat cel din strainatate", a declarat Valentin Bulumaci, directorul adjunct al DADR Dolj.
Subventia acopera costurile cu tehnologia tutunului
Potrivit informatiilor primite de la DADR Dolj, cheltuielile pentru infiintarea, intretinerea si recoltarea tutunului se ridica la peste 2.000 RON la hectar. Ca si productivitate, de pe un hectar de tutun se recolteaza, in medie, 15 tone de tutun verde, adica aproximativ doua tone de tutun uscat. Asta inseamna ca pentru un kilogram de tutun uscat se cheltuieste mai mult de 1 RON. "Pentru productia din 2005, sprijinul oferit de stat a fost de 1,6 RON/kg de tutun uscat", a declarat Cristina Vladu.
Potrivit informatiilor furnizate de DADR Dolj, a fost solicitat sprijin financiar pentru aproximativ 180.000 kg de tutun, din care 5,3%, pentru persoane juridice. Pana acum au fost platiti aproape 120.000 RON, ramanand de achitat peste 160.000 RON. Restul de bani nu s-au putut achita deoarece subventia s-a platit din banii alocati in 2005, bani care nu au fost suficienti. Finantarea pentru productia livrata in perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2006 va fi insa realizata (saptamana trecuta executivul a aprobat o hotarare care asigura finantarea necesara pentru plata sprijinului acordat producatorilor agricoli de tutun, pentru productia livrata in perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2006).
Subventii pentru producatorii autohtoni de tutun
Guvernul a adoptat o hotarare potrivit careia, in 2006, producatorii agricoli de tutun vor primi prima de productie intr-un sistem similar cu cel practicat in Uniunea Europeana, care ia in considerare si varietatea de tutun cultivata de producatori. Ajutorul de care vor putea beneficia producatorii de tutun variaza intre 0,9118 RON/kg si 2,4558 RON/kg, in functie de grupa de varietate de tutun cultivata. Hotararea are drept scop stimularea producatorilor in perioada de preaderare pentru realizarea cotei de tutun negociate cu UE, cresterea calitatii tutunului conform cerintelor utilizatorilor de tutun, asocierea producatorilor agricoli de tutun, precum si realizarea unui pret competitiv al tutunului.
Acest ajutor va fi acordat producatorilor de tutun dupa livrarea sa, eligibili fiind producatorii care au un contract de cultivare incheiat cu unitatile prim-procesatoare si care fac dovada ca suprafetele plantate sunt inregistrate in Registrul agricol (pentru persoanele fizice) si in Registrul fermelor (pentru persoanele juridice). Pentru a primi ajutorul de la bugetul de stat, acestia va trebui sa solicite ajutorul pana pe 30 aprilie anul urmator, la sucursala judeteana a Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura pe raza careia se afla cultura.