Angajatii cu varsta pana in 45 de ani se pot decide pana la 4 noiembrie inclusiv pentru ce fond de pensii administrat privat opteaza pentru a-si depune cele doua procente din salariul brut, care acum merg catre bugetul de stat. Daca pentru cei cu varsta pana in 35 de ani transferul celor doua procente de la stat la fondul privat este obligatoriu, pentru persoanele cu varsta intre 35 si 45 de ani este optional. Trebuie spus ca aceasta contributie la fondul de pensii privat nu presupune nicio cheltuiala in plus.

Procesul de aderare a salariatilor la un fond de pensii administrat privat (Pilonul II) va fi initiat in august si va dura patru luni, a declarat ieri presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, la un seminar pe tema pensiilor private. Acesta a precizat ca angajatii au timp astfel pana la 4 noiembrie sa opteze pentru un fond de pensii administrat privat.
Salariatii care nu vor opta in timp util pentru un fond de pensii administrat privat vor fi repartizati de CSSPP la unul dintre fondurile existente pe piata, in mod aleatoriu, in 30 de zile de la finalizarea perioadei in care puteau alege. Dupa ce a fost stabilit fondul care va administra pensia, angajatorul va fi obligat sa transfere 2% din salariul brut catre fondul respectiv. "Procesul de colectare a contributiilor pentru Pi-lonul II va incepe la 1 ianuarie 2008", a mai spus Oancea. Conform legii, toti angajatii cu varsta pana la 35 de ani sunt obligati sa aleaga un fond de pensii privat unde angajatorul le va transfera 2% din salariul brut. Ulterior, acest procent va creste cu 0,5% pe an, pana la 6%.
In prezent, aceste sume sunt varsate la Fondul Public de Pensii (Pilonul I) si reprezinta 9% din salariul brut. Salariatii cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani pot opta si ei pentru un astfel de transfer catre sistemul privat.
Potrivit datelor statistice, salariatii cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani sunt in numar de 600.000 de persoane, cei intre 25 si 34 ani aproximativ 1,9 milioane, iar 35 si 44 de ani circa 1,5 milioane de persoane. Presedintele unui fond privat de pensii estimeaza insa ca numarul salariatilor care vor trebui sa opteze pentru un astfel de fond se ridica la 3,5 milioane de persoane.

Fara cheltuieli suplimentare

Contributia la un fond de pensii administrat privat nu presupune nicio cheltuiala in plus. Aceasta pentru ca sistemul privat obligatoriu face parte din componenta de stat si nu se cere o suplimentare a contributiei, a explicat ieri Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii, care tot ieri a demisionat din functie.
Pe de alta parte, contributia la fondurile de pensii facultative, adica Pilonul III, presupune cheltuieli suplimentare din partea angajatilor. Legislatia privind functionarea fondurilor de pensii facultative a fost definitivata, primele contributii la aceste fonduri putand fi colectate din mai, a mai spus presedintele CSSPP.