Eviva Energy, subsidiara a grupului portughez Martifer, ar putea incepe anul viitor constructia primelor unitati de producere a energiei electrice din surse eoliene, cu o putere totala instalata de peste 10 MW, in zona Dobrogei, si vizeaza dezvoltarea de turbine eoliene si in Moldova.
"Am putea incepe constructia primei ferme eoliene in 2008, in zona Dobrogei, cu o putere instalata de peste 10 MW. In acelasi timp, intentionam sa construim turbine eoliene in toata zona Moldovei, de la Iasi pana la Galati", a declarat ieri Agentiei Mediafax directorul general al Eviva Energy, Luis Requejo.
Eviva vizeaza dezvoltarea in Romania a unor parcuri de centrale eoliene si analizeaza posibilitatea construirii de astfel de unitati in 10-15 zone din tara.
Requejo nu a precizat care sunt zonele avute in vedere pentru constructia centralelor eoliene, insa a afirmat ca Eviva analizeaza si oportunitati de achizitii sau de asociere cu firme romanesti sau straine pentru proiecte privind producerea de electricitate din surse eoliene. Obiectivul companiei este sa detina in Romania, pana in 2012, ferme eoliene cu o capacitate totala instalata de 400 MW.
Totodata, Martifer, in consortiu cu alte doua firme portugheze, a achizitionat anul trecut mai multe microhidrocentrale de la producatorul de energie Hidroelectrica.
Grupul portughez Martifer deruleaza activitati in Portugalia, Spania, Germania, Cehia, Polonia si Slovacia, iar in Romania este prezent pe piata de biocombustibili cu o fabrica de carburant biodiesel la Lehliu, precum si in constructii, investitii imobiliare si producerea de energie din surse regenerabile.