Incepand cu 1 ianuarie 2009, vom plati o taxa de 0,2 lei pentru fiecare punga de plastic din materiale care nu sunt biodegradabile. Eco Taxa va fi incasata de la operatorii economici care introduc pe piata astfel de ambalaje de desfacere si va fi directionata catre Fondul de mediu.
Actul normativ care reglementeaza acest lucru este Ordonanta Guvernului nr. 25 din anul 2008 si va intra in vigoare la 1 ianuarie 2009.
Introducerea Eco Taxei are rolul de a micsora consumul de astfel de ambalaje, prin descurajarea distributiei gratuite a acestora si, nu in ultimul rand, de a incuraja productia de ambalaje din materiale biodegradabile sau din materiale reciclabile, se arata in OG nr. 25/2008. Taxa va fi platita lunar de catre operatorii economici care introduc pe piata astfel de pungi. Ei sunt obligati sa afiseze vizibil Eco Taxa pe produsele de vanzare astfel incat consumatorii sa stie clar ca toate pungile din plastic se platesc. Potrivit unui studiu facut de Ministerul Mediului, un roman foloseste aproape zilnic o punga, dar nu mai mult de 20 de minute. Totodata, un procent considerabil din numarul pungilor din plastic utilizate ajunge pe spatiile verzi, in canalizari, in ape sau pe strada. In 2006 puteam vorbi despre punerea pe piata a peste 1.300.000 de tone de ambalaje, care mai apoi deveneau deseuri, in timp ce astazi vorbim despre o crestere cu cel putin 30% a acestora.