La cinci luni de la denominare, 95% din bancomatele din Craiova eliberau bancnote vechi, desi faceau tranzactii in RON. Cate dintre bancomatele din Craiova elibereza bancnote noi cu mai putin de doua luni inainte ca vechile monede sa iasa din circulatie, ne spun reprezentantii bancilor din Craiova.
Incepand din luna iulie a anului trecut, moneda nationala - leul, a fost denominata, astfel incat un leu nou sa echivaleze cu 10.000 de lei vechi. Denominarea a atras dupa sine o serie de schimbari in sistemul bancar. Una dintre acestea a fost aceea ca, din punct de vedere tranzactional, bancile operau numai in noua moneda - RON. Evident, acest lucru era valabil si in cazul retelei de ATM-uri (bancomate) si POS-uri (permit eliberarea de numerar prin contul curent de la casieriile bancilor si plata cu cardul), in cazul carora afisarea soldurilor, introducerea sumelor solicitate pentru eliberare de cash sau plata facturilor se realizau in RON, si nu in ROL. Conversia efectiva a ATM-urilor pentru a distribui fizic lei noi s-a facut insa treptat. Astfel, la aproape o jumatate de an de la denominare, desi scriptic tranzactiile efectuate se realizau in RON, din cele peste 70 de bancomate din Craiova, doar patru, adica aproximativ 5%, emiteau bancnote noi (majoritatea sucursalelor judetene ale bancilor si-au propus in noiembrie 2005 distribuirea de bani noi prin macar unul dintre bancomatele detinute). Motivatia furnizata atunci de bancheri pentru aceasta situatie facea referire la faptul ca la momentul respectiv nu exista suficienta masa de moneda noua pe piata, fapt ce ar fi atras dupa sine sincope in activitate.
Toate bancomatele elibereaza numai bani noi
Cu mai putin de doua luni inainte ca leii vechi sa-si piarda puterea circulatorie, volumul de monede noi din piata este insa mult mai mare. Astfel, potrivit reprezentantilor bancilor contactate, toate bancomatele emit in prezent numai monede noi. "In prezent, toate cele 12 bancomate ale noastre emit numai bancnote noi", a declarat Nicolae Ristea, directorul Bancpost Craiova. Potrivit acestuia, trecerea a fost realizata in prima jumatate a anului.
Si celelalte banci din sistem emit numai bani noi prin bancomate. "Ultimul bancomat BRD care mai elibera bancnote vechi a fost setat pe bancnote noi pe 30 octombrie", au declarat surse autorizate din BRD. De fapt, noiembrie pare a fi luna potrivita pentru finalizarea procesului de trecere la bancnote noi. "In momentul de fata, toate cele 21 de bancomate din judet (18 in Craiova) emit numai moneda noua. Initial, Raiffeisen nu a agreat trecerea pe moneda noua, deoarece exista riscul ca la momentul trecerii sa nu avem bani suficienti pentru a alimenta toate bancomatele", au afirmat surse autorizate din Raiffeisen Bank. Urmatorul pas este eliberarea bancnotelor de 100 de lei - potrivit unui comunicat de presa emis de banca, Raiffeisen intentioneaza ca in urmatoarele sase luni sa schimbe structura cupiurilor eliberate de ATM-urile sale prin introducerea bancnotei de 100 de lei. Astfel, bancomatele vor elibera numerarul in trei cupiuri: de 100, 50 si 10 lei.
De mentionat este faptul ca bancomatele ING Bank emit numai moneda noua, dar accepta depuneri atat in moneda veche, cat si in moneda noua.
Trecerea ATM-urilor la leul nou a necesitat investitii considerabile
Cu toate ca grafica si culoarea dominanta a noilor bancnote au fost asemanatoare cu cea a vechilor bancnote, dimensiunile noilor bancnote, identice cu cele ale euro, necesita schimbarea softurilor ATM-urilor si reglarea casetei din interiorul bancomatelor pentru noul format. Pentru ca ATM-urile sa elibereze bani noi, bancile a trebuit sa faca investitii considerabile. Cu toate ca se feresc sa dea o cifra concreta, surse autorizate din banci au declarat ca investitia in schimbarea casetei de valori si a soft-ului a fost considerabila.
Totusi, aceasta a meritat, pentru ca vine in intampinarea nevoilor clientilor de bani noi - de la 1 ianuarie 2007 preschimbarea bancnotelor vechi in bancnote noi va mai fi posibila numai la sucursalele BNR. "Nu sunt deloc incantat de ideea de a mai primi bancnote vechi de la bancomate. In primul rand, pentru ca mai e putin si banii vechi vor fi scosi din circulatie. In al doilea rand, din motive estetice", a declarat Valentin N., unul dintre craiovenii care "refuza" sa mai primeasca bani vechi.
Din ianuarie numai lei noi
Potrivit site-ului Bancii Nationale Romane (www.bnr.ro), leii vechi vor avea putere circulatorie pana la 31 decembrie 2006. Pana la aceasta data, moneda veche va fi inlocuita treptat cu noile bancnote si monede - in prezent, peste 80% din banii de pe piata sunt lei noi. Incepand cu 1 ianuarie 2007, preschimbarea va mai fi posibila numai la sucursalele BNR care desfasoara activitati de casierie si la unitatile institutiilor de credit autorizate special de catre BNR.