Motive din ce in ce mai putine de bucurie pentru persoanele care doresc sa se pensioneze. Peste o luna, pensionarea inainte de varsta legala va aduce penalizari mari, de pana la 30% din valoarea indemnizatiei acordate la limita de varsta.
Imbatranirea populatiei si cresterea numarului persoanelor cu varste peste 60 de ani i-au determinat pe reprezentantii Ministerului Muncii sa inceapa lucrul la un nou act normativ, care va fi gata la inceputul anului 2007. Criteriile de acordare a pensiei anticipate si de invaliditate vor fi modificate in mare parte. Motive de bucurie nu prea exista, noua lege a pensionarii anuntandu-se mult mai aspra si restrictiva.
Sase milioane de pensionari
Numarul foarte mare de pensionari pe caz de boala si de invaliditate este in continua crestere, procesul de pensionare realizandu-se intr-un ritm accelerat si destul de usor de indeplinit. Din rapoartele efectuate de Casa Nationala de Pensii, doar in prima jumatate a acestui an, la nivel national, s-au pensionat anticipat, pe caz de boala sau invaliditate, 23 de mii de persoane, in total existand peste 400 de mii de pensionari care se incadreaza in aceasta categorie. In acest moment, in Romania exista aproximativ sase milioane de pensionari, la un numar de aproximativ 4,5 milioane de salariati cu forme legale. "In judetul Dolj, numarul pensionarilor in acest moment depaseste 221 de mii, dintre acestia aproximativ 64 de mii sunt pensionari agricoli, iar restul sunt platiti din sistemul asigurarilor sociale de stat. Pentru judetul nostru, avand in vedere numarul mare al populatiei, numarul persoanelor pensionate pe caz de boala sau invaliditate nu este alarmant, insa este in continua crestere fata de anii trecuti. Doar in trimestrul trei al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, numarul acestora s-a majorat cu cateva mii de persoane. Este firesc daca ne gandim ca populatia judetului este in continua imbatranire, atragand dupa sine si imbolnavirea sau invaliditatea, ducand astfel la solicitarea de pensionare", a mentionat Ileana Ciutan, director executiv al CJP Dolj. In judetul Dolj, in trimestrul trei al acestui an sunt pensionate medical 61.017 persoane, care au muncit atat la stat, cat si in agricultura.
Doar persoanele grav bolnave vor avea dreptul la pensionare anticipata
Pana in prezent, reprezentantii CJP Dolj nu au primit nimic oficial privind modificarile care vor fi efectuate la procesul pensionarii, o data cu aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana. Din cele declarate de acestia, modificari au inceput deja sa apara, o data cu cerinta esentiala a majorarii varstei de pensionare. Perioada de munca necesara la pensie a salariatilor a inceput sa creasca pe an cu cateva luni, incercandu-se ca pana in 2014 sa se ajunga la varsta standard de pensionare de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. La nivel national, situatia este insa alarmanta, in ultimii cinci ani, numarul pensionarilor pe caz de boala crescand cu 300.000 de persoane. De aceea, peste o luna, cei care vor solicita pensionarea anticipata varstei standard de pensionare risca sa fie sanctionati cu 30% din pensie, pana la implinirea varstei legale de solicitare a pensiei.
Din unul din rapoartele statistice efectuate de Casa Nationala de Pensii, daca in acest moment populatia tarii numara 21,6 milioane de persoane, viitorul se anunta sumbru, in patru decenii numarul romanilor estimandu-se la 16 milioane.
Pensia facultativa
Pensionarii care primesc o indemnizatie de peste 900 RON au fost obligati incepand din acest an sa cotizeze la sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Pentru restul pensionarilor, Casa Judeteana de Pensii Dolj plateste contributia la sanatate. Incepand cu 1 ianuarie 2007, o alternativa pentru toti locuitorii o va reprezenta pensia facultativa.