Preturile la energie termica in cogenerare vor creste de la 1 aprilie cu circa 12%, in timp ce, la energie electrica, cu 6,8%, de la 1 iulie, a declarat ieri presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris. Totusi, oficialul ANRE crede ca “aceste majorari, impuse de necesitatea acoperirii costurilor operatorilor si producatorilor de electricitate, nu ar trebui sa reprezinte un motiv de ingrijorare“. De la 1 iulie 2005 toti consumatorii industriali din Romania pot sa devina eligibili ca urmare a liberalizarii pietei de energie electrica, a spus Opris.
Explicand ce inseamna liberalizarea pietei energiei, el a aratat ca toti consumatorii industriali vor avea posibilitatea sa-si negocieze contractele, respectiv preturile la energie, chiar cu referinta in valuta.
In plus, liberalizarea, care aduce cu sine si o altfel de concurenta pe aceasta piata, va fi in proportie de 83,5%, si nu de 80% cum au declarat, initial, oficiali din Ministerul Economiei si Comertului. De asemenea, prin acest proces se urmareste pastrarea clientilor industriali ai Electrica, furnizorul care domina piata.
Potrivit directorului general al Electrica, Nicolae Coroiu, “daca pana acum se punea problema respectarii contractului, o data cu liberalizarea, societatea va avea o alta prioritate, aceea a negocierii contractelor“.
La randul sau, ministrul Economiei, Codrut Seres, a precizat ca “prin liberalizarea acestei piete nu se urmareste eliminarea Electrica de pe piata, iar Nuclearelectrica si Hidroelectrica vor continua sa vanda in continuare la Electrica“.
Potrivit lui Seres, printre schimbarile vizate se afla si o noua obligativitate pentru marii producatori de electricitate (cei cu o putere instalata mai mare de 300 MW) de a nu furniza mai mult de 30% din cantitatea livrata pe piata libera unui singur consumator sau client. (Senica Micu)