Politica economica a Cabinetului Tariceanu trebuie sa treaca zilele acestea testul FMI. In functie de cat de bine vor negocia ministrii noului Guvern, vom vedea daca vom trai bine sau mai putin bine.
Cele mai grele sarcini revin ministrului Finantelor, care trebuie sa le demonstreze expertilor Fondului cum vor fi compensate pierderile provocate bugetului de aplicarea cotei unice, dar si ministrului Economiei, care trebuie sa negocieze cresterile de tarife la gaze naturale si energie hidro.
Pretul gazelor naturale ar putea fi majorat cu 20% de la 1 aprilie, in timp ce energia electrica produsa in hidrocentrale ar putea inregistra noi majorari, conform anagajamentelor luate de autoritati fata de FMI, a declarat ieri ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. Potrivit lui Seres, majorarea tarifelor la utilitati va fi discutata maine de catre reprezentantii Fondului, ai Ministerului Economiei si ai autoritatilor de reglementare in domeniu. “Nu este un lucru nou, este vorba de o crestere a pretului la gazele naturale cu 20%, incepand de la 1 aprilie. In ceea ce priveste partea de energie, vom avea o crestere in special a tarifului pentru energia hidro, undeva catre 80%. La energia hidro majorarea de la 1 ianuarie a fost de 61%, trebuie sa acoperim diferenta de la 61% pana la circa 80%“, a mai spus Seres.
Alte probleme care vor face obiectul negocierilor Executivului cu FMI se refera si la scaderea inflatiei pana la 7% la sfarsitul lui 2005, respectiv realizarea unui deficit bugetar si cvasifiscal redus. “Plecam de la ideea de a mentine procesul de dezinflatie pe aceeasi panta descendenta. In 2005, inflatia va fi mai mica decat in 2004, dar pentru acest lucru avem nevoie de un deficit bugetar foarte strans, astfel incat acesta sa nu alimenteze procesul inflationist. De asemenea, vom discuta si despre reducerea deficitului cvasifiscal“, a spus, tot ieri, ministrul Finantelor, Ionut Popescu.
Un alt punct sensibil aflat pe agenda discutiilor cu expertii Fondului este si recalcularea pensiilor.

Deficit bugetar de 0,7-1%

Deficitul bugetar al Romaniei pentru 2005, care va fi discutat zilele urmatoare cu expertii FMI se va plasa la un nivel cuprins intre 0,7% si 1% din PIB, a declarat ieri senatorul Varujan Vosganian. Ceea ce a spus Vosganian constituie o surpriza deoarece cu putin timp in urma reprezentantii Executivului sustineau ca vor incerca sa convinga Fondul sa accepte pentru acest an un deficit bugetar de 1,5% din PIB, exact la fel ca cel din bugetul de stat pe 2005, aprobat de fostul Guvern.