In timp ce productia de carne de porc scade in Romania de la an la an, importurile au crescut necontenit, chiar si dupa eliminarea scutirilor de taxe vamale pentru importurile prin zone defavorizate. Cele mai mari importuri sunt cele de carne congelata, ponderea acestora atingand anul trecut un nivel fara precedent. Principalul argument al acestei cresteri este pretul scazut, in medie un dolar kilogramul, favorizat de subventiile masive la export acordate de tarile de origine (in special Polonia si Ungaria).

Cu toate acestea, pretul in magazine la carnea de porc este destul de mare, astfel incat putine persoane isi vor putea permite anul acesta sa achizitioneze un porc intreg, direct de la producatori. O alta problema a romanilor in prag de sarbatori o reprezinta calitatea carnii pe care o vor consuma, existand un risc atat in cazul in care ea este achizitionata din magazine sau de la particulari. Astfel, calitatea carnii congelate este inferioara celei proaspete sau refrigerate, recunosc la unison specialistii. Prin congelare, carnea isi pierde multe dintre calitatile nutritive, calitatile tehnologice fiind, de asemenea, considerabil diminuate. Nici producatorii particulari nu stau mai bine la acest capitol, modul in care acestia isi hranesc animalele lasand de cele mai multe ori de dorit. In alta ordine de idei, reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala sustin ca porcii trebuie sa fie hraniti in functie de varsta si dupa starea fiziologica. "Animalele tinere sunt hranite diferit de cele adulte. Un porc, in mod normal ajuns la 90 de zile, trebuie sa depaseasca 30 de kilograme. Acestia au o ratie furajera care trebuie sa respecte echilibrul total al unitatilor nutritive pe corp. Aceste furaje trebuie sa aiba in componenta mai multe ingrediente pentru ca dezvoltarea acestor animale sa fie buna. Animalele industriale consuma in functie de kilograme corp, furaje”, ne-a declarat directorul adjunct din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Paraschiva Bobe.
Sunt necesare prea multe autorizatii

Un alt semn de intrebare pe care si-l pun constantenii este acela al autorizatiilor pe care trebuie sa le obtina fiecare producator in parte si prin care trebuie sa dovedeasca calitatea marfii pe care o pun in vanzare. De altfel, reprezentantii DSV atrag de fiecare data, in prag de sarbatori, atentia consumatorilor asupra existentei riscului de imbolnavire. Date fiind aceste probleme, dar si pretul destul de ridicat al carnii de porc, romanii prefera din ce in ce mai mult ideea inlocuirii porcului cu carnea de pui, motivele invocate fiind dintre cele mai diverse. "Poate ca este mai ieftin puiul, dar este mult mai sanatos. Oricum, nu se mai merita sa cumperi un porc intreg, din moment exista in comert tot felul de preparate gata facute”, ne-a declarat Seceleanu Elena. Se pare ca si resturantele au adoptat aceeasi stategie in ceea ce priveste carnea de pui, in acest sens, "mancarurile de pui sunt preferate destul de mult in aceasta perioada pentru ca de Craciun clientii nostri sunt obisnuiti cu astfel de preparate”, ne-a declarat Gabriela Coltea, ospatar la restaurantul Vraja Marii. Indiferent de optiunile romanilor din acest an, cert este ca acestia va trebui sa scoata ceva bani din buzunar pentru a-si prepara, cel putin, o friptura.