Raspunsul este evident: patronii nu au de unde sa dea mai mult sau nu vor/nu pot sa achite la stat sume uriase sub forma de contributii si impozite. Asa s-a ajuns la o situatie inedita: 40% dintre angajatii din mediul privat doljean sunt platiti cu salariul minim. Unii iau acesti bani doar in acte, altii sunt nevoiti sa accepte minimul pe economie. Si doar atat.

Datele oficiale furnizate de institutiile abilitate ale statului arata ca o mare parte dintre angajatii din domeniul privat sunt platiti cu salariul minim pe economie, in functie de cum este acesta stabilit in legislatia muncii. Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Dolj informa zilele trecute ca 40% dintre cei 99.381 de salariati din Dolj care activeaza in domeniul privat primesc lunar salariul minim pe economie sau cel putin asa reiese din contractele de munca inregistrate la institutie. Dar nu toti cei aproape 40.000 de doljeni din mediul privat pleaca acasa cu 600 de lei pe luna, cum am fi tentati sa credem, ci salariul minim se plateste in functie de pregatire sau de necesitatea postului. Unii au salariul de 600 de lei brut pe luna, daca postul ocupat nu necesita cine stie ce pregatire profesionala, altii au 720 de lei pe luna, daca au studii medii si au o calificare specifica postului, iar altii, cu studii superioare, sunt platiti cu 1.200 de lei brut pe luna. Din datele furnizate de ITM Dolj reiese ca 39.655 dintre cei platiti cu salariul minim au contracte de doua ore pe zi, deci este posibil ca ei sa aiba carte de munca si in alta parte. Inca 3.140 de oameni au contract de patru ore pe zi, iar restul de 32.515 persoane sunt angajate cu norma intreaga, de opt ore pe zi, si sunt platiti cu salariul minim specific pregatirii.

Unii iau mai multi bani decat in contract

Din analiza contractelor de munca in care este evidentiat salariul minim pe economie reiese ca unii oameni sunt platiti exact cu acei bani care reies din acte, insa altii castiga mai mult decat se evidentiaza pe contracte. In afara de cei care dupa o luna de munca pleaca acasa doar cu salariul minim, exista alte categorii de oameni care primesc si alti bani. "Din analiza ITM Dolj reiese ca exista persoane care au doar salariul minim si lucreaza part-time, cum ar fi contabilii si alte categorii profesionale. Mai exista persoane care au doar in acte salariul minim, dar ei castiga mai mult. Este vorba despre acea munca semideclarata sau munca 'la gri', cum mai este denumita", a precizat directorul ITM Dolj, Catalin Mohora. Exista inca o categorie de angajati cu salariu minim, dar care, pe langa aceste sume, primesc si alte beneficii, care nu intra in calculul salariilor, cum ar fi tichete de masa si tichete-cadou. Directorul adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu, spune ca dupa modificarile aduse Codului Fiscal tichetele de masa, tichetele-cadou si cele de vacanta nu trebuie incluse in salariu, ci se impoziteaza separat cu cota de impozit pe venit (16%), respectiv se calculeaza contributia la sanatate (5,5%). Pana acum cativa ani, firmele puteau sa angajeze personal cu salariul minim pe economie si sa plateasca separat prime, bonusuri sau alte venituri pentru care sa nu dea prea mult la stat. Acum, orice venit asimilat salariilor se impoziteaza si, mai ales, se achita contributii. Chiar cei care lucreaza in comert pot avea salariul minim pe cartea de munca, dar primesc un procent din vanzarile realizate. Pentru procentul din vanzari se achita toate contributiile aferente unui salariu, inclusiv impozitul pe salariu.

Ce spun patronii

"Atata avem, atata platim!", par sa spuna intreprinzatorii privati locali. Ei considera ca munca este supraimpozitata si ca in unele domenii de activitate nu se pot da salarii mari, din cauza conditiilor actuale ale pietei. In comert, in confectii, in servicii (frizerii, coafuri) predomina salariul minim, spun cunoscatorii pietei locale. Unii intreprinzatori doar atat le pot oferi salariatilor, din cauza impozitelor prea mari pe care trebuie sa le achite. "Daca statul impoziteaza excesiv munca s-a ajuns la situatia asta. Pentru un angajat se plateste la stat aproape 50% din salariu. Cand firmele vor plati la stat taxe si contributii pentru angajati de maximum 20% din venit, atunci se va diminua si munca la negru si vor iesi si salarii mai mari in economie", a spus, zilele trecute, Valentin Cristea, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinzatorilor particulari Mici si Mijlocii din Romania.