In timp ce polita RCA ramane la acelasi pret, luna urmatoareĀ  va aduce o majorare cu 10 - 20% a asigurarii Casco.
Asiguratorii craioveni spun ca scumpirea politei Casco este o certitudine. Factorii care stau la baza acestei scumpiri ar fi modificarea structurii parcului auto, cresterea tarifelor practicate de service-uri si rata daunelor in caz de accident pe care firma de asigurari trebuie sa o acopere.
Structura parcului auto roman influenteaza pretul politelor de asigurari auto Casco prin prisma faptului ca pe drumurile noastre, care sunt asa cum le stim, sunt prezente tot mai multe masini de import, cu valoare ridicata. In acest sens, polita Casco inseamna o asigurare de 3,5 - 6% din valoarea masinii.
Numarul mare de accidente face ca, pentru Romania, asiguratorii sa calculeze, in urma studiilor de piata, o rata a daunelor de 60 - 70%.
Scumpirea politei pentru profit
Un calcul sumar pe care il face firma de asigurari la incheierea unei polite arata astfel: luand ca exemplu o polita de 100 de lei, rata estimativa a daunei inseamna 60 - 70%. La aceasta se adauga cheltuielile administrative ale asiguratorului care nu ar trebui sa depaseasca 15 - 20%. Cheltuielile de achizitie pe care le face firma inseamna alte 10 - 15 procente din polita respectiva, iar taxele de profil obligatorii catre stat si impozite inseamna ca profitul asiguratorului se va situa undeva la 7 - 10%. In aceste conditii nu s-ar justifica o scumpire a politelor pentru asigurarea auto, insa aici intervin factorii de mai sus. Managementul performant ar presupune optimizarea cheltuielilor administrative, dar trendul pietei este orientarea catre scumpirea politelor.
Numarul mare de accidente inseamna insa o rata a daunei mai ridicata decat estimarea initiala, bani pe care firma de asigurari trebuie sa ii scoata din buzunarul propriu, asa cum este normal. Taxele de profil si impozitele nu se pot elimina din calcul. In caz de accident, devizul service-ului va indica o suma mai mare cauzata de costul pieselor necesare reparatiei unei masini din import. Pentru ca ecuatia de mai sus sa devina profitabila pentru asiguratori, solutia aleasa este cresterea pretului pentru politele auto. Din acest motiv, de la 1 martie se estimeaza ca pretul asigurarii Casco va creste cu 10 - 20%, fiecare asigurator urmand sa stabileasca tariful politei in mod liber.