Bulgaria reprezinta o atractie financiara pentru ca are printre cele mai mici impozite din UE. La vecinii nostri, impozitul pe profit este 10%, pe dividende 5% si se depune o singura declaratie pe an. Sistemul fiscal de la ei nu s-a modificat de zece ani, in timp ce la noi, numai anul acesta, Codul Fiscal s-a schimbat de trei ori.


Bulgaria reprezinta o atractie financiara pentru ca in prezent are unul dintre cele mai mici impozite din Uniunea Europeana pentru profitul companiilor, de 10%, iar impozitul pe dividende este de 5%, potrivit casei de avocatura Danila, Petre si Asociatii. Totodata, firmele din Bulgaria nu sunt obligate sa depuna declaratii fiscale trimestriale, ci doar una anuala, de impozit pe profit. "Mutarea in Bulgaria, o tara atractiva si stabila din punct de vedere fiscal, reprezinta un fenomen care va lua amploare anul viitor. Sistemul fiscal de la ei nu s-a modificat de zece ani. Mediul de afaceri are o predictibilitate fiscala, in timp ce la noi numai anul acesta Codul Fiscal s-a modificat de cel putin trei ori. La ei este un progres acest lucru, la noi fiscalitatea se modifica de la o legislatie la alta, ca sa nu mai vorbim de la an la an. Statul bulgar merge pe principiul impozitarii cate putin de la multi, in timp ce noi mergem pe ideea mult de la putini. De aici se vede clar diferenta de guvernare si de dezvoltare", a declarat ieri Cristian Petre, senior partner al casei de avocatura care si-a deschis un birou in Bulgaria.
In plus, in Bulgaria birocratia este mai redusa, costurile cu forta de munca sunt mai mici, iar preturile proprietatilor si chiriilor sunt, de asemenea, inferioare fata de Romania, potrivit casei de avocatura. "Firma nu a fost constituita pentru a inmatricula masini in Bulgaria. Nu ne adresam acestui tip de afacere pe care unii vor sa o faca in aceasta tara", a precizat avocatul.
El a spus ca firmele au doua optiuni, respectiv relocarea totala, in cazul celor mici si mijlocii, si mutarea partiala, in cazul businessurilor mari.

Bulgarii nu negociaza

"Romanii nu au o viziune de business, nu privesc din perspectiva pietelor emergente. Investitorii romani se lasa cu greu convinsi sa-si mute afacerea in alta parte sau macar sa-si mai deschida un sediu nou, in timp ce strainii pornesc o afacere tocmai pe acest principiu, de aceea la altii e mai bine din mai multe puncte de vedere", a subliniat Cristian Petre. Mai mult decat atat, avocatul sustine ca "unii romani au ajuns sa inteleaga ca nu trebuie sa-ti ajunga cutitul la os pentru a-ti muta afacerea, ci trebuie privita ca o dezvoltare a afacerii". "Acolo, oamenii sunt foarte seriosi. In Bulgaria nu se negociaza. Daca spui un pret, acela ramane, daca iti convine bine, daca nu, asta e. Daca negociezi devii pentru ei un partener cam neserios. In Romania, negocierea sta la baza inceperii, desfasurarii si incheierii afacerii", a precizat Petre.

Rambursarea TVA se face in 45 de zile

Avocatii au prezentat un exemplu comparativ privind taxele si impozitele pe salarii, in Romania si Bulgaria, pentru o firma cu obiect de activitate productia de mobila, un fond de salarii de 45.000 de lei si 25 de angajati. Daca in Romania taxele si impozitele se ridica la circa 27.900 de lei, in cazul tarii vecine acestea totalizeaza 15.300 de lei.
Potrivit reprezentantilor casei de avocatura, in ceea ce priveste plafonul de scutire a TVA pentru o firma deschisa in Bulgaria, acesta este obligatoriu pentru o cifra de afaceri de peste 50.000 de leva (circa 25.000 de euro), iar daca scade redevii automat neplatitor de TVA. "La constituire, nici o firma nu este platitoare de TVA. Daca cifra de afaceri va depasi 50.000 leva/12 luni, firma va fi inregistrata automat de Fisc ca platitoare de TVA, iar proprietarii vor face documentatia necesara. Lucrul cel mai important si care la noi nu se poate, este ca dupa inregistrarea ca platitor de TVA poti sa redevii neplatitor de TVA daca cifra de afaceri este mai mica de 50.000 de leva in ultimele 18 luni. La noi nu este posibil. Odata ce te-ai inregistrat ca platitor de TVA asa ramai", au explicat reprezentantii casei de avocatura Danila, Petre si Asociatii. Mai mult, acestia sustin ca "statul bulgar ramburseaza TVA in 45 de zile de la cerere, iar daca intarzie plateste dobanda la sold pentru fiecare zi de intarziere. La noi, astepti si doi-trei ani".
Reprezentantii clasei de avocatura Danila, Petre si Asociatii sustin ca Bulgaria a atras pana in prezent aproximativ 2.500 de companii din Romania, care si-au mutat sediile in aceasta tara.

Bulgaria promite ca nu va majora taxele

Simeon Djankov, vicepremierul si ministrul de finante al Bulgariei, declara intr-un interviu oferit in exclusivitate pentru Curierul National in luna septembrie ca investitiile in infrastructura, predictibilitatea fiscala si stabilitatea mediului de afaceri si a pietei muncii sunt principalele obiective ale Bulgariei pentru a depasi situatia dificila actuala si pentru a sustine o redresare economica solida. "Bulgaria este una dintre putinele tari din Europa care a trecut prin criza fara a majora taxele. Intentionam sa mentinem pana in 2013 taxele la acelasi nivel de acum", declara Simeon Djankov. Acesta a explicat ca, astfel, efectele negative ale crizei vor fi minimizate, mai ales in cazul oamenilor obisnuiti.
Despre masurile de austeritate luate de Guvernul Bulgariei, Simeon Djankov ne-a spus ca tara sa are drept scop mentinerea nivelului actual al salariilor, pensiilor si taxelor. "Toate tarile Uniunii Europene au impus restrictii din cauza crizei, iar masurile de austeritate adoptate de guvernul bulgar, cu siguranta, au rezultatele scontate. Scopul nostru principal a fost de a nu majora taxele si de a mentine nivelul actual al pensiilor si al salariilor. Trebuie sa depun un efort considerabil pentru a creste nivelul de colectare a taxelor", a continuat ministrul bulgar de finante. Acesta a afirmat ca tara sa vrea sa transmita investitorilor straini un mesaj clar privind predictibilitatea fiscala.

Suntem pe ultimul loc in UE privind usurinta platii impozitelor

Romania a coborat anul trecut pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste usurinta unei companii de a plati taxele si a retrogradat doua pozitii in topul mondial, de pe locul 149 pe 151, din 183 de state incluse intr-un studiu anual al PricewaterhouseCoopers (PwC) si Bancii Mondiale. "Romania se plaseaza in media europeana atat la nivelul numarului de ore necesare pentru conformare, cat si al ratei totale de impozitare, dar are cele mai numeroase plati anuale din UE, si de aceea se plaseaza, probabil, pe ultimul loc in privinta usurintei de plata a taxelor", a declarat Peter de Ruiter, liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica al PwC.
Rata totala de impozitare a unei companii medii din Romania se plaseaza la 44,9%, usor peste medie din UE, de 44,2%, dar sub media mondiala (47,8%), iar timpul necesar pregatirii documentatiei, depunerii declaratiilor si platilor se ridica la 222 de ore, exact media UE. Romania are insa cele mai multe plati din UE, respectiv 113 operatiuni, dintre care 84 se refera la contributiile sociale, in timp ce media UE este de 17 plati pe an, Suedia fiind cea mai bine plasata in topul global, cu doua plati anuale.
Indicatorul privind platile s-a deteriorat in Romania si din cauza introducerii impozitului minim la inceputul anului trecut.
Cele mai multe plati din Romania se refera la taxe pe forta de munca, respectiv peste jumatate, si numai 27% din acestea "nu au nici o legatura cu taxarea muncii".