Trecerea la leul greu i-a determinat pe vilceni sa ia cu asalt institutiile bancare, pentru a achita ratele la credite sau facturile la utilitati. Aglomeratie mare a fost si la Romtelecom, desi aceasta companie nu va avea program special. 29 iunie a fost ultima zi in care se puteau face plati, bancile comerciale, administratiile fiscale si furnizorii de utilitati urmind sa suspende activitatea pentru citeva zile, in vederea trecerii la leul greu. Directia Generala a Finantelor Publice anunta ca administratiile financiare din judet nu vor avea program cu publicul pina pe 2 iulie. De asemenea, in aceasta perioada, Trezoreria Statului nu va efectua operatiuni de incasari si plati prin sistemul electronic si nici operatiuni cu numerar.

Cardurile nu vor putea fi folosite cel putin 24 de ore

Bancomatele din Rimnicu Vilcea au fost inchise astazi, pentru a permite modificarea softului. Cardurile vor putea fi folosite incepind de astazi, de la ora 0.00, cind bancomatele vor fi deschise progresiv. Doar o mica parte dintre bancomate vor elibera din prima zi lei noi, majoritatea fiind alimentate cu vechile bancnote. Desi bancile nu vor face plati sau incasari, vor avea program cu publicul, efectuind operatiuni care nu implica inregistrari in conturi - consilierea clientilor, acceptarea de cereri pentru credite, operatiuni incasari in numerar. De asemenea, nu vor functiona ghiseele de schimb valutar din cadrul bancilor comerciale, dar vor fi deschise casele de schimb valutar. Acestea au obligatia sa modifice softurile caselor de marcat fiscale pina pe 7 iulie.

Unitatile postale si farmaciile, inchise pentru implementarea noului soft

Unitatile postale din mediul rural sint inchise inca de ieri, oficiile postale din orase urmind sa-si incheie programul cu publicul de pe 29 iunie pina pe 1 iulie, ora 10.00. Activitatea de distribuire se va desfasura normal, cu exceptia subunitatilor postale din mediul rural, care nu vor efectua astazi operatiuni financiare (incasari si plati), distribuind doar corespondenta, abonamentele etc. In aceasta perioada, toate activitatile comerciale vor fi monitorizate de inspectorii Oficiului pentru Protectia Consumatorului, care vor verifica daca preturile sint afisate atit in moneda veche, cit si in cea noua. Agentii economici au obligatia de a-si adapta aparatele de marcat electronice fiscale la noul sistem. Pentru ca acestia nu pot inchide unitatile comerciale, guvernantii le-au acordat o pasuire de cinci zile lucratoare, incepind cu 1 iulie. In aceasta perioada, comerciantii au obligatia de a nota tranzactiile in registre speciale, iar in perioada in care nu functioneaza casele de marcat, trebuie sa le elibereze clientilor, la cererea acestora, facturi fiscale. Si serviciile publice comunitare de eliberare a permiselor de conducere si inmatriculare a autovehiculelor vor fi inchise incepind de pe 30 iunie, ora 16.00, pina pe 4 iulie, ora 8.00. Astazi, o parte dintre farmaciile din judet vor fi inchise. Samoil Vilcu, presedintele Colegiului Farmacistilor Vilcea, spune ca se fac eforturi pentru ca noile softuri sa fie introduse cit mai repede si farmaciile sa revina la programul normal de functionare.