Turistii care vor veni pe Litoral de 1 Mai vor avea parte de hoteluri primitoare si de o plaja curata, dar lipsita de constructiile demontabile, cum ar fi vestiarele sau cabinele de dus. ßi asta pentru ca proprietarii plajelor nu au timp sa amenajeze suprafetele pe care le primesc in administrare pe o perioada de 10 ani. Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL) va da in folosinta sectoarele de plaja in cateva zile.
Astazi se liciteaza si celelalte 17 sectoare de plaja ramase neacoperite la ultima licitatie, potrivit purtatorului de cuvant al DADL - Constanta, Catalin Anton. "Este vorba de o suprafata care reprezinta 35% din intreaga plaja. Printre zonele licitate se numara si Costinesti 1 si 2, Constanta 1, Eforie Nord 2, Eforie Sud, Olimp 1, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Mangalia", ne-a spus el. De asemenea, este posibil ca si de aceasta data sa ramana pe dinafara trei, patru sectoare.
Cat priveste modul in care se va prezenta plaja de 1 Mai, Anton a mentionat ca "va fi curata, iar nisipul va fi afanat... doar ca vor lipsi constructiile demontabile". Printre acestea se numara si modulele de grupuri sanitare, dotarile pentru agrement specific plajei, posturi de prim ajutor si de salvare. Totodata, sunt admise instalatii de captare a energiei solare in zona bateriilor de dusuri.

Ordonanta plajelor a fost aprobata

Ieri, plenul Senatului a aprobat ordonanta de urgenta care stabileste ca sezonul estival incepe la 1 mai si se incheie la 30 septembrie si interzice desfasurarea de activitati turistice pentru agentii care nu detin autorizatie.
Denumiti "operatori de plaja", agentii economici care administreaza plajele au nevoie de autorizatii turistice emise de catre autoritatea publica centrala pentru turism.
Prin actul normativ, operatorii de plaja trebuie sa obtina autorizatia turistica pentru portiunea de plaja pe care o administreaza, sa mentina dotarile, dar sa asigure si conditiile sanitare si de protectie a mediului. De asemenea, ordonanta prevede ca singurele constructii si dotari admise pe plaja sunt grupurile sanitare amplasate in zone limitrofe, dotarile pentru agrement, posturile de prim ajutor si constructiile sau amenajarile demontabile.
Pe de alta parte, actul normativ prevede ca autoritatile administratiei publice locale vor asigura servicii publice de salvare, Salvamar si posturile de prim ajutor, lucrarile de canalizare si de alimentare cu apa si paza turistilor.
Din acest an, legea prevede amenzi cuprinse intre 10.000 si 20.000 RON nu numai pentru operatorii turistici care nu respecta legea, dar si pentru persoanele care intra pe plaje cu animale sau cu masinile proprii.

Programe de 1 Mai

De 1 Mai vor incepe sa functioneze trei programe speciale pentru turisti. Cel mai solicitat pare sa fie "O saptamana la Mare", initiat de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) si de Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT). "Programul se va derula in perioada 1 mai - 15 iunie, iar preturile biletelor sunt pentru toate buzunarele. Deja pentru prima saptamana au fost ocupate mai mult de jumatate din locuri", ne-a spus Daniel Vasilescu, presedintele FPTR.
Celelalte doua proiecte apartin Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) si Organizatiei patronatelor din Turismul Balnear. Astfel, orasenii satuli de aerul poluat dintre blocuri si de pe marile bulevarde se pot relaxa "O saptamana la tara" sau pot face o cura de bai in statiunile balneoclimaterice.