Ponderea platilor pentru vatamari corporale depaseste cu putin 1% in totalul despagubirilor platite de asiguratorii romani pentru politele de raspundere civila auto obligatorie (RCA), comparativ cu peste 50% in cazul companiilor de profil din Europa.
"Datele statistice arata ca despagubirile totale medii acordate de asiguratorii romani in caz de deces pentru o persoana in 2008 se situeaza sub 4.000 de euro, in timp ce limita de despagubire pentru politele RCA se ridica la 750.000 euro", a declarat Zorin Puscasu, membru in comitetul director al Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR). El a adaugat ca, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), valoarea daunelor materiale a avut o pondere de 98,9% in totalul indemnizatiilor platite de asiguratori in 2005, iar in 2006 a coborit la 98,6%. "Valoarea daunelor platite pentru vatamarile corporale s-a situat la 1,1% in 2005 si la 1,4% in 2006", a spus Puscasu.
La finele anului 2007, CSA a emis Ordinul 11/2007 referitor la punerea in aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.
Potrivit actului normativ, pentru pagubele materiale produse intr-un accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire s-a stabilit pentru anul 2008 la un nivel de cel putin 150.000 de euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei. Pentru anul 2009, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de cel putin 300.000 de euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului.
Pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste, pentru anul 2008, la un nivel de 750.000 de euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului. Pentru 2009, limita de despagubire pentru aceste riscuri este de 1,5 milioane de euro.
Cresterea gradului de informare a asiguratilor RCA si stabilirea unor limite minime de despagubire pentru vatamari corporale si decese de la care cei afectati de un accident rutier se pot adresa instantelor judecatoresti reprezinta, in opinia lui Puscasu, posibile masuri de corectie a factorilor care influenteaza negativ eficienta si credibilitatea asigurarii de tip RCA. La nivelul anului 2007, conform datelor Politiei Rutiere, au fost inregistrate 8.203 accidente auto grave, in care au decedat 2.712 persoane si au fost ranite grav alte 6.779 de persoane.
Gheorghe Grad, directorul general al Societatii Romane de Brokeraj in Asigurari (SRBA), a spus ca asiguratii RCA nu isi cunosc drepturile si de cele mai multe ori "cad victima" santajului celui afectat de accident sau rudelor acestuia. "Se cunosc cazuri cand autorul accidentului a platit victimei sume imporante de bani, fara prezentarea unor dovezi, in schimbul reducerii pretentiilor in instanta. Acesti bani ar trebui sa ii plateasca asiguratorul, in baza politei RCA", a spus Grad. Defalcat, asigurarile generale au o pondere de 79,9% in total venituri la nivelul industriei, diferenta revenind politelor de viata. Indemnizatiile (daunele) platite de asiguratori in 2007 pentru asigurarile generale si de viata au cumulat 3,35 miliarde de lei (1,004 miliarde de euro), valoare calculata la cursul mediu de 3,3373 lei/euro), in urcare cu 27,7% in lei fata de anul precedent. Potrivit informatiilor statistice ale autoritatii de reglementare, 94,6% dintre daune au fost generate de contractele de asigurari generale, respectiv 3,17 miliarde de lei, in crestere cu 27,6% fata de 2006, in timp ce indemnizatiile platite pentru politele de viata au urcat cu 29,4%, la 0,18 miliarde de lei, ponderea acestora situandu-se la 5,4% in total daune. Segmentul politelor auto (RCA, CASCO) a ramas si in 2007 principala sursa de daune a companiilor de profil, avand o pondere de 76,4% in totalul indemnizatiilor platite pentru asigurarile generale, adica 2,42 miliarde de lei (725,1 milioane de euro). La nivelul intregii piete, politele auto au o pondere de 72,2% in total daune platite anul trecut.