Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a declarat ieri ca intentioneaza sa aduca noi modificari Codului de Procedura Fiscala. Astfel, Bodu a spus ca una dintre cele mai importante modificari se refera la introducerea principiului “solidaritatii debitorilor care au aceiasi actionari“. Seful ANAF crede ca in acest fel ar putea sa-i traga la raspundere si sa-i faca sa-si plateasca darile catre stat pe aceia care isi fac mai multe societati si apoi le falimenteaza fara sa plateasca vreun impozit. Ideea nu este noua. Ea a fost configurata pentru prima data de fostul ministru al Controlului, Ionel Blanculescu.
Numai ca si atunci, ca si acum, sunt foarte multe probleme de ordin procedural care vor interveni intr-o eventuala aplicare a ei.
Tot ieri, Bodu a apreciat ca in maximum doua saptamani noul Cod de Procedura Fiscala ar trebui sa fie aprobat de Parlament. El a explicat ca aprobarea proiectului de Lege respectiv a fost recent amanata din cauza ca trebuia sa fie “acomodat cu schimbarile intervenite in Codul Fiscal“.
De altfel, dupa cum ne-a declarat presedintele ANAF, modificarile aduse Codului de Procedura Fiscala vor trebui sa fie corelate si cu viitoarea lege de combatere a evaziunii fiscale.
Seful administratiilor fiscale din tara a mai spus ieri ca “marii contribuabili la nivel national vor trebui sa fie administrati dintr-un singur loc“ pentru ca asta este “cerinta Uniunii Europene“.
Acest proces incepe astazi, cand 187 de noi societati din Bucuresti si din judetul Ilfov vor intra sub administrarea Directiei Generale a Marilor Contribuabili.