Senatorul PSD de Sibiu, Viorel Arcas (foto) a adresat o interpelare Primului-ministru, Emil Boc, cu urmatorul subiect: "Cum isi bate joc Guvernul de agentii economici". Puteti citi textul interpelarii in continuare.
'Stiu ca, asemenea modelului dvs. in politica si in viata, dl Traian Basescu, nu aveti nici un respect fata de Parlamentul Romaniei, desi aici v-ati construit cariera, dar speram sa aveti respect macar fata de cetateni, oameni de pe urma carora va luati salariul.
In urma cu doua luni si jumatate, ma adresam dvs., in calitate de Prim-ministru, prezentandu-va situatia dezastruoasa a firmelor care au contractat lucrari de la stat - de la Ministerul Educatiei, Sanatatii, Dezvoltarii, Transporturilor etc -, care au executat cu buna-credinta aceste contracte, dar statul roman a uitat sa le plateasca. Mai mult, pe munca si pe banii lor, statul roman le-a adus in stare de faliment.
V-am intrebat atunci care este strategia dvs referitoare la aceste firme, cum aveti de gand sa va platiti datoriile fata de ele si, mai ales, cand credeti ca veti face acest lucru. Din 8 februarie pana acum nu am primit nici un raspuns. Si, la randul meu, nu am putut sa ofer nici un raspuns celor aflati in situatia de mai sus si care imi cereau o solutie.
Ce au inteles patronii si angajatii acestor firme? Ca, in Romania, Guvernului nu ii pasa de soarta lor. Ca, in Romania, Guvernul isi bate joc de ei. In speranta ca, totusi, in ceasul al 13-lea, veti avea bunavointa sa gasiti o solutie pentru firmele aflate in situatia descrisa mai sus, revin cu intrebarile pe care vi le-am adresat si acum 2 luni si jumatate.
Astfel, va intreb, domnule Prim-ministru: ce vina le aduceti firmelor care si-au indeplinit riguros obligatiile din contractele de lucrari publice de nu le achitati facturile? Stiti ca, din cauza faptului ca ministerele refuza sa achite aceste facturi, sute de firme nu mai pot sa isi plateasca angajatii, sunt pe punctul sa fie executate de banci si sa isi inchida activitatea?
Solicit sa imi prezentati, domnule Prim-ministru, strategia Guvernului Dvs. cu privire la plata prestatorilor de lucrari publice care si-au indeplinit obligatiile, mentionandu-mi care sunt perioadele de timp - pe zile calendaristice - in care veti achita aceste datorii catre agentii economici.
De asemenea, va solicit sa imi prezentati si o lista detaliata, pe fiecare minister in parte, cu numarul prestatorilor de lucrari publice neplatiti, valoarea totala a datoriilor pe care le aveti de achitat si durata de timp de cand aceste creante sunt certe, lichide si exigibile.'