Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a emis un proiect de ordin prin care va putea cesiona creantele fiscale pe care le administreaza, diferenta transformandu-se in venit la buget. Prin OUG nr. 19/2008 pentru modificarea Codului de Procedura fiscala, ANAF a fost autorizata sa cedeze creantele fiscale ca modalitate de recuperare a obligatiilor restante, la un pret cel putin egal cu valoarea nominala a acestora.
Procedura de cesiune a creantelor fiscale administrate de ANAF se poate face doar asupra creantelor fiscale cuprinse in decizii definitive de impunere, pentru care exista hotarari judecatoresti definitive sau irevocabile, care sunt cuprinse in tabloul definitiv al creantelor aprobat de Legea 85/2006 privind procedura insolventei. Proiectul ANAF precizeaza ca in situatia in care exista mai multi ofertanti pentru preluarea creantelor fiscale, cesiunea de creanta se va realiza ca urmare a unei licitatii organizate de ANAF. "Adjudecarea se face in favoarea participantului care a oferit cel mai mare pret, dar nu mai putin decat pretul de pornire. In cazul prezentarii unui singur ofertant la licitatie, comisia poate sa il declare adjudecatar daca acesta ofera cel putin pretul de pornire a licitatiei", se arata in comunicat.
Pentru creantele fiscale in cuantum mai mic sau egal cu 10 milioane de lei, competenta pentru efectuarea procedurii de cesiune apartine comisiei constituite la nivelul Directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti. Pentru creantele fiscale care depasesc 10 milioane de lei, precum si pentru creantele fiscale datorate de marii contribuabili indiferent de cuantumul lor, competenta apartine comisiei constituita la nivelul ANAF. La licitatie pot participa toti ofertantii interesati, avand obligatia sa prezinte certificatul de atestare fiscala emis de organele fiscale din care sa rezulte ca nu au obligatii fiscale restante fata de bugetele administrate. Taxa de participare este de 1% din pretul de pornire a licitatiei.