Ordonantele care stabilesc inlesniri la plata impozitelor catre stat sunt foarte greu de aplicat de companii, din cauza conditiilor greu de indeplinit. Multe firme pierd esalonarile la plata deja acordate.
ANAF pistoneaza finantele din teritoriu sa popularizeze in randul mediului de afaceri efectele "benefice" ale OUG 29/2011 privind esalonarea la plata a datoriilor firmelor, precum si ale OG 30/2011 privind modificarea Codului Fiscal, care stipuleaza, printre altele, scutirea de penalitatile de intarziere a acelor firme care platesc datoriile pana la un anumit termen. Dar odata ce o firma a acumulat datorii la stat, in conditiile in care piata nu si-a revenit, ii este foarte greu sa se redreseze financiar si sa achite dintr-o data impozitele restante. Firmele care au datorii acumulate catre stat fac fata cu greu chiar si graficelor de plata stabilite de Fisc in scopul recuperarii debitelor restante.

Au pierdut esalonarile...

Pana in prezent, potrivit directorului adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu, doar 85 de firme cu datorii din tot judetul au beneficiat de esalonari de pana la cinci ani, conform OUG 29/2011. Alte 12 societati au pierdut deja esalonarile acordate, pentru ca nu s-au putut tine de graficul de plata. Oricum, cele mai multe firme solicita esalonarea de pana la cinci ani a datoriilor catre stat, chiar daca stiu ca nu vor putea plati transele la timp. Motivul pentru care, totusi, firmele cer la Fisc esalonarea este acela ca "pe perioada esalonarii la plata se stopeaza orice forma de executare silita din partea noastra. Multe firme au avut popriri pe conturile bancare si au cerut esalonarea datoriilor, pentru a putea sa-si deconteze cecurile bancare care erau pe circuit, ca sa nu intre in incidenta de plati. Au avut acest scop precis cand au cerut esalonarea, stiind ca se suspenda executarea silita pe parcursul derularii acestei proceduri", a spus Antonescu. Alte sapte firme au fost respinse din start de catre Fisc, pentru ca nu indeplineau conditiile cerute de ordonanta. Cea mai dificila problema a firmelor cu datorii care cer esalonarea pe o perioada de pana la cinci ani este depunerea de garantii materiale, care pot ajunge pana la 139% din suma ceruta a fi esalonata la plata. "Garantiile pot fi aduse de la terti", sustine Antonescu, dar, in ciuda acestui fapt, din miile de firme cu datorii, existente in Dolj, doar 85 beneficiaza de OUG 29.

Scutirea de penalitati, o mare gluma

Ordonanta 30/2011 prevede ca, in cazul firmelor care au datorii inregistrate pana la 31 august 2011, daca se platesc suma principala si dobanzile de intarziere pana la sfarsitul acestui an, atunci statul scuteste integral la plata penalitatile calculate firmei si 50% din majorarile de intarziere existente pana la 1 iulie. Daca firmele vor achita datoriile pana la 30 iunie 2012, atunci scutirile sunt de 50% din penalitati si 25% din majorarile de intarziere. Dar cine nu are bani acum pentru plata datoriilor este putin probabil sa aiba pana in decembrie... Cifrele de la DGFP confirma, practic, faptul ca mediul de afaceri este total dezinteresat de stergerea penalitatilor: pana acum, doar trei firme au beneficiat de inlesnirile respective la plata. Finantistii raman optimisti. "Alte 20 sunt in curs de verificare. Noi credem ca vor fi cateva sute de firme pana la sfarsitul anului, pentru ca multe au asteptat ordinea de stingere a datoriilor pe luna octombrie, ca sa vada ce sume mai au de plata", a aratat directorul adjunct al Fiscului doljean.
Metode combinate de esalonare
Noutatea pe care ANAF a introdus-o in noiembrie, pentru a incuraja firmele cu datorii sa isi plateasca restantele catre bugete, consta in faptul ca agentii economici care beneficiaza deja de esalonarea la plata a datoriilor, conform OUG 29/2011, vor beneficia si de amanarea penalitatilor pana la sfarsitul perioadei de esalonare, apoi acestea vor fi scutite la plata. Dar numai daca societatea respecta toate conditiile stabilite prin graficele de esalonare. Practic, statul incearca sa combine conditiile celor doua ordonante care stabilesc inlesniri la plata pentru mediul de afaceri.