S-a intimplat in cazul a 783 de angajati carora li s-au desfacut contractele individuale de munca de catre angajatori in primele 6 luni ale anului.

Conform situatiei intocmite de conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Galati, in primele 6 luni ale acestui an 783 de contracte individuale de munca au fost desfacute din vina salariatilor. Potrivit inspectorului sef al ITM, Ionel Petrea, motivul pentru care cele 783 de persoane au ramas fara locuri de munca l-au constituit abaterile disciplinare savirsite de acestea, si anume nerespectarea prevederilor cuprinse in regulamentul de ordine interioara.

"Din categoria abaterilor disciplinare fac parte consumul de bauturi alcoolice la locul de munca, neprezentarea la serviciu sau parasirea locului de munca inainte de terminarea programului. Prevederile regulamentului de ordine interna sint stabilite, in cele mai multe cazuri, in Contractul Colectiv de Munca", ne-a declarat Ionel Petrea. "Numarul contractelor individuale de munca ce au fost desfacute in prima jumatate a acestui an mi se pare mare, dar acest lucru reflecta si exigenta angajatorilor, care nu tolereaza ca salariatii sa aiba abateri disciplinare", ne-a mai declarat Ionel Petrea.

Angajatii de la Damen, campioni la abateri disciplinare

Conform situatiei intocmite de Inspectoratul Teritorial de Munca, cele mai multe contracte individuale de munca au fost desfacute la Santierul Naval Damen, unde 110 persoane au avut abateri disciplinare. Pe locul al doilea figureaza WBC, firma care asigura si paza si protectia Mittal Steel Galati. 87 de persoane care erau angajate ale acestei societati au ramas fara locuri de munca din vina proprie.

Pe lista societatilor la care s-a inregistrat un numar mare de incetare a contractelor individuale de munca din vina angajatilor, in baza articolului 61, litera a din Codul Muncii, mai figureaza Confort SA (83 de cazuri) si Metacons Sun Blasting, societate care-si desfasoara activitatea pe platforma Santierului Naval Damen, in cazul careia 43 de salariati au fost dati afara din vina lor.

Facind o simpla analiza, reiese ca cei mai indisciplinati angajati lucreaza in domeniul naval, al constructiilor si cel de paza si protectie.