OUG privind registrul agricol a fost aprobata pe 21 octombrie aducand o serie de modificari la datele calendaristice pentru inscrierea in registru si centralizarea acestora. Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 28/2008 a fost adoptat cu 53 de voturi favorabile si o abtinere de catre Senat.
Documentul reglementeaza actualizarea Registrului agricol care constituie documentul oficial de evidenta primara unitara cu privire la gospodariile populatiei, cladirile utilizate ca locuinta si constructii. De asemenea, sunt vizate si mijloacele de transport cu tractiune mecanica sau animala, utilaje si instalatii pentru agricultura, modul de folosinta a terenurilor, efectivele de animale. Au fost modificate si perioadele in care persoanele fizice si juridice au obligatia sa declare datele pentru inscrierea in registrul agricol. Astfel, datele privind membrii gospodariei, terenul utilizat, cladirile, mijloacele de transport si masinile, efectivele de animale ar trebui declarate in perioada 5 ianuarie-1 martie si nu intre 5 si 20 ianuarie, cum prevedea initial OUG. Datele privind modul de folosinta a terenului, suprafetele cultivate, numarul pomilor in anul agricol respectiv vor fi declarate pentru inscriere intre 1 si 31 mai si nu intre 1 si 15 mai.
Schimbarea datelor a fost justificata prin faptul ca perioada 5-20 ianuarie a fost considerata o perioada nerealista pentru declararea datelor. Au fost modificate si datele privind centralizarea informatiilor la nivel de comuna, oras, municipiu si sector. Astfel, datele privind evolutia efectivelor de animale pentru intregul an precedent ar urma sa fie centralizate pana pe 1 martie si nu pana la 30 ianuarie. Datele privind constructiile noi, mijloacele de transport, utilajele si instalatiile pentru agricultura vor fi centralizate pana la 31 mai, nu pana la 15 februarie, iar informatiile referitoare la modul de folosinta a terenului, suprafetele cultivate si numarul de pomi ar trebui centralizate pana la 30 iunie si nu pana la 15 iunie.