AGERPRES /INTERVIU Ministrul Finantelor: Nu avem salarii ca in Germania, nu trebuie sa avem taxele de acolo!
(continuare)
AGERPRES: Care sunt ultimele date operative privind executia bugetara pe 2015? Va ajuta in acest demers de a promova planul de relaxare fiscala? Va ajuta sa argumentati in Parlament?
Darius Valcov: Ultimele date pe care le avem ne arata ca luna ianuarie din acest an a avut venituri peste cele previzionate cu aproximativ 640 de milioane de lei, avem deja un excedent bugetar de 0,5%, adica 3,5 miliarde, avem o crestere in ceea ce priveste cheltuielile cu investitiile, vorbesc ianuarie 2015 raportat la ianuarie 2014, crestere cu 11%, crestere cu 23% a investitiilor pentru fondurile europene, o scadere, asa cum v-am spus, de 15% a cheltuielilor cu bunurile si serviciile, ceea ce nu ne deranjeaza deloc, ba chiar ne bucura. Asteptam sa vedem si luna februarie, asteptam sa se termine si primul trimestru, pentru ca noi avem un fel de pariu cu FMI-ul si cu Comisia Europeana. In decembrie, cand s-a construit bugetul pentru anul acesta, a fost un singur punct in care nu ne-am inteles si anume asupra veniturilor. Ei au estimat ca noi vom avea venituri de 226 miliarde lei, cu 13 miliarde mai mult decat anul trecut, noi am estimat ca vor fi 233-234 de miliarde de lei, adica cu 8 miliarde de lei peste ceea ce au propus dumnealor, noi preconizand ca vom avea o crestere economica de peste 3%, dumnealor estimand la acea data ca vom avea o crestere economica de 2,5%.
Anul trecut, dumnealor au estimat 2%, pana la urma a fost 2,9%, anul acesta am acceptat acest lucru tocmai pentru a nu strica relatia buna si pentru a ramane in cadrul acordului, dar le-am spus un lucru - noi le-am spus ca in fiecare trimestru vom avea venituri suplimentare, in primele doua de 1,5 miliarde, in ultimele doua de 2,5 miliarde, vom vedea dupa fiecare trimestru daca ati avut dreptate voi, cu specialistii FMI si ai CE, sau daca specialistii romani au avut dreptate si de-abia astept in aprilie sa venim cu totii, pe 20-25 aprilie, cand vor veni din nou in Romania.
AGERPRES: Este fixata deja data misiunii?
Darius Valcov: Aproximativ. Dupa Sarbatorile de Paste si cam atunci va fi, spre finalul lunii aprilie. Vom vedea exact daca trimestrul I are venituri suplimentare fata de cele previzionate, care deja sunt pe total an cu 13 miliarde mai mult si va rog sa retineti aceasta cifra pentru ca este o cifra care arata care este sporul an de an al veniturilor in Romania si atunci vom vedea daca putem sa aplicam mai devreme sau spre finalul anului o parte din masurile pe care noi le-am prezentat in Codul Fiscal, ma refer la reducerea TVA-ului respectiv reducerea accizelor.
AGERPRES: Aveti si date pe decada la nivelul MFP. In februarie, ne puteti spune, continua trendul din ianuarie?
Darius Valcov: Da, le am pe decada, dar nu as vrea sa ies cu acestea pana nu se termina luna, dar trendul continua ...
AGERPRES: Va asteptati ca acea tinta trimestriala de venituri sa fie atinsa?
Darius Valcov: Eu, da. Eu m-am asteptat din decembrie. Intre timp si dumnealor au venit in februarie si si-au schimbat prognoza (de crestere economica - n.r.), de la 2,4, cat prognozasera in decembrie, au venit la 2,7 acum. Sunt sigur ca pana la jumatatea anului, cel tarziu in toamna, se va face saltul la 3%. De ce aduc in discutie aceste lucruri? Pentru ca trebuie sa retinem un aspect - in momentul in care prognoza este mai mica si veniturile estimate sunt mai mici pentru ca aceste venituri vin in forma unei cresteri sau descresteri economice, suplimentar sau se reduc. Avand venituri mai multe decat cele previzionate, inseamna ca banii acestia raman in cont si nu intra in economie, ori in investitii publice, ori inapoi la populatie si la agentii economici, prin reducerea de taxe si impozite.
Daca noi, pana la sfarsitul anului, vom avea aceasta crestere de 8 miliarde lei si nu operam aceste reduceri, inseamna ca ii tinem intr-un cont si nu-i folosim. Nu stiu cui foloseste acest lucru, intr-un stat cum este Romania, care nu are nevoie de bani pe care sa doarma, ci are nevoie de un rulaj cat mai mare al banilor in economie.
AGERPRES: Ati spus ca reducerea TVA si a accizelor nu va astepta inceputul anului 2016. Care ar fi momentul optim?
Darius Valcov: Pe de o parte nu pot sa dau aceasta informatie, mai ales in ceea ce priveste nivelul accizelor pentru ca atunci s-ar crea un gol in acea perioada si, pe de alta parte, agentii economici nu s-ar mai aproviziona cu materiale tocmai pentru ca ar astepta sa scada acciza, sa le cumpere la alte pret, iar populatia s-ar retine, nu in ceea ce priveste produsele de baza, dar in ceea ce priveste alte produse, nu si-ar mai cumpara sa spunem un televizor daca ar sti ca TVA-ul se reduce cu 4% in martie, ci l-ar lua in aprilie. Pentru a nu distorsiona acest comportament vrem ca aceste modificari sa nu le facem incepand cu 1 ianuarie, ci atunci cand veniturile suplimentare, respectiv cheltuielile mai mici, in special in domeniul bunurilor si serviciilor, ne vor da un excedent care sa acopere acest impact bugetar initial al reducerii taxelor, iar pe alta parte pentru a nu crea acest gol in sfarsitul de an privind consumul.
AGERPRES: Pregatiti un proiect in curand pentru infiintarea acelei banci de dezvoltare in cadrul Eximbank?
Darius Valcov: Da, chiar saptamana viitoare, secretarul de stat care are in coordonare acest proiect, domnul Enache Jiru, va merge in Polonia, pentru ca acesta este modelul pe care vrem sa-l urmam, polonezo-francez. Si in Franta exista un astfel de model, de fapt in cam toate tarile din Europa, si vrem pe baza acestei bunei practici din Polonia sa implementam in cadrul Eximbank, cu cei doi actori extrem de importanti - Eximbank si CEC, unde statul este actionar, folosind pe de o parte specialistii celor doua institutii, pe de alta parte infrastructura CEC-ului, sa implementam aceasta banca de dezvoltare in subordinea Eximbank, astfel incat incepand cu jumatatea acestui an ea sa inceapa sa devina functionala legislativ, pentru ca in momentul in care intram in 2016 si avem posibilitatea sa atragem noi bani europeni pe acest exercitiu financiar, populatia, agentii economici, autoritatile publice locale sa poata sa ia imprumuturi pe baza unor proiecte de dezvoltare fara sa vina cu garantii foarte mari, fara sa aiba dobanzi foarte mari, sa incurajam dezvoltarea capitalului autohton in principal.
AGERPRES: Proiectul cu Ministerul Culturii pentru acea cota din profitul Loteriei ...
Darius Valcov: A fost o discutie - sa fie profit, sa fie incasari. Pana la urma am ramas impreuna la nivelul incasarilor, deci 2% din incasarile Loteriei vor fi directionate inspre Cultura. Domnul ministru a insistat foarte mult pentru acest proiect, am facut analizele. La Loterie exista acest profit, practic banii vin de la populatie, se intorc catre populatie prin aceste programe culturale, cred ca este o investitie extraordinar de buna, asa cum si alte propuneri - ca o parte din accize sa se duca intr-un nivel mult mai mare spre Sanatate, spre autostrazi s.a.m.d., pentru ca exista si aceasta intrebare - dar supraacciza sau acciza s-a dus in autostrazi? Ea astazi vine in bugetul de stat si din bugetul de stat a plecat intr-un procent cu 15,8 mai mare catre tot ceea ce inseamna Ministerul Transporturilor si CNADNR-ul, care inainte nu se afla la Ministerul Transporturilor, dar intre timp a fost preluat.
AGERPRES: Cand va fi ANAF capabila sa monitorizeze in timp real fluxul de incasari si plati pentru un agent economic? Ce planuri aveti pentru modernizarea Fiscului?
Darius Valcov: Daca ne referim sa urmareasca in timp real jurnalul din casa de marcat, termenul maxim pe care noi l-am stabilit este 1 ianuarie 2017. Practic vom implementa pana la 1 ianuarie 2016 posibilitatea ca zilnic sa se faca aceasta raportare, iar pe masura ce fiecare companie va intra, pentru ca sunt si niste termene - aprilie, septembrie s.a.m.d. in 2016, marile companii, cele mijlocii si mai apoi cele mici trebuie sa isi introduca acest sistem, pe masura ce toate aceste companii vor intra in cadrul acestei reguli vom aplica acest sistem de transmitere on-line tocmai pentru a putea sa facem verificarile mult mai simple si a da posibilitatea ca aceia care produc astazi evaziune sa poata fi depistati absolut banal - un inspector va trebui doar sa stea in fata respectivei unitati si sa vada daca o persoana iese cu cumparaturi sau cu serviciul oferit - a fost la restaurant sau in alta parte, sa vada daca lui ii apare, pe laptop sau pe telefonul pe care il va avea la dispozitie, daca ii apare introducerea in casa de marcat a datelor si daca exista un bon fiscal. In acel moment va fi o viata mult mai buna pentru cei care astazi desfasoara afaceri corecte in Romania si care atunci vor scapa de aceasta concurenta neloiala.
AGERPRES: Va astepti ca scaderea TVA sa se vada rapid si semnificativ in scaderea preturilor?
Darius Valcov: Depinde ce intelegem prin rapid. Cred ca va trebui sa existe o luna de zile in care sa se scape de ceea ce este in depozite si sa treaca la noile produse in noul lot, cu un TVA redus. Cred ca dupa o perioada de o luna - trei luni de zile, aplicarea TVA redusa se va vedea direct in produsele la raft. Asta depinde de la un produs la altul, la cele perisabile se va vedea mult mai rapid. Chiar exista anumite patronate care au spus ca, in momentul in care vor vedea ca se intampla acest lucru, vor veni si ei cu o reducere suplimentara, pentru a face si mai atractiv produsul acela. Mai mult dam posibilitatea agentilor sa se extinda pentru ca, dupa 1-2 ani de consolidare vor incepe sa caute noi piete si asta inseamna sa incurajam foarte mult exportul.