Bursa - Infiintarea Autoritatii de Supraveghere financiara a trecut de Camera Deputatilor

Dan Radu Rusanu, tot mai aproape de functia "suprema" in Autoritate
* Mircea Ursache, favorit pentru un post de vicepresedinte

Camera Deputatilor a adoptat ieri Ordonanta de urgenta 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Noua Autoritate va prelua supravegherea pietei de capital, a asigurarilor si a pensiilor private, de la CNVM, CSA si CSSPP.
Anterior, Comisia de Buget din Camera Deputatilor a adaugat inca doi membri in comisia de conducere, alaturi de cei 15 prevazuti initial.
Deputatii au decis ca Autoritatea sa aiba un presedinte, un prim vice-presedinte si trei vicepresedinti.
Dan Radu Rusanu, presedintele Comisiei pentru Buget Finante si Banci din Camera Deputatilor, este dat ca cert ca va prelua functia de presedinte ASF, in timp ce Mircea Ursache, fost presedinte AVAS, se pare ca va prelua unul din posturile de vicepresedinte, potrivit unor surse politice.
Ziarul BURSA a relatat, in editia din 12 decembrie 2012, ca PNL il prefera la sefia ASF pe Dan Radu Rusanu, vicepresedinte PNL.
Reprezentantii PDL au criticat aceas-ta ordonanta. Deputatul Andreea Paul a spus ca prin prevederile acesteia se politizeaza numirile in Autoritate. In plus, doamna Paul sustine ca supravegherea bancara ar fi trebui sa fie inclusa in aceeasi autoritate cu cele trei piete financiare.
Daca era de asteptat ca PDL sa nu vada cu ochi buni noua organizare a supravegherii pietelor financiare (in prezent, conducerea CNVM este asigurata de Carmen Negoita, sustinuta de PDL), noua Autoritate a creat zazanie chiar si in USL. Se pare ca PNL-istii nu au acceptat sa cedeze si postul de presedinte ASF, dupa ce PSD-istii au primit functii cheie, in actuala guvernare.
Ordonanta urmeaza sa fie dezbatuta si la Senat, Camera Deputatilor fiind prima camera sesizata.
ASF trebuie infiintata pana pe 15 aprilie, potrivit amendamentelor aduse de deputati.