Energia poate deveni o problema pentru romani daca nu se eficientizeaza consumul si nu se fac investitiile care trebuie in acest domeniu, sunt de parere analistii din domeniu, care au atras atentia la un seminar ca toate costurile cu energia vor creste, ceea ce va avea un impact major asupra veniturilor cetatenilor.
Tendinta de crestere a costurilor cu energia va duce la erodarea avansului prognozat al veniturilor populatiei Romaniei, daca nu vor fi efectuate investitii in eficientizarea consumului, a declarat ieri analistul economic Daniel Daianu, la o conferinta de presa organizata pentru prezentarea concluziilor unei dezbateri pe tema "Schimbari climatice. Energie. Protectia Mediului".
La randul sau, Aurel Leca, profesor universitar la Politehnica Bucuresti si seful Catedrei UNESCO pentru Energie a spus ca "factura energetica, care este insuportabila, poate deveni acceptabila daca se incepe ceva (...)".
El a aratat ca toate capacitatile de productie a energiei in Romania sunt invechite, tehnologiile sunt perimate, iar performantele unitatilor de productie sunt inferioare celor din statele europene. Leca a apreciat ca ideea de independenta energetica a Romaniei este o iluzie, insa consumul poate fi eficientizat.
Prognozele lui Dan Gheorghiu, director general al Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) sunt si mai sumbre. In opinia sa, "Romania are o singura sansa, adica sa sara peste etapa de carpeli si retehnologizari, pentru ca, daca persistam in carpeli, in 2010-2012 nu o sa mai putem aprinde lumina in casa". (M.C.I.)