Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a spus partenerilor sociali din comisiile pentru stabilirea masurilor anticriza, ca numai din propunerile de cheltuieli ale ministerelor ar rezulta in acest an un deficit de 12% din PIB, au declarat surse prezente la discutii. In urma acestui calcul, Finantele vor avea noi runde de intalniri cu reprezentantii fiecarui minister in parte, pentru a reduce din alocarile bugetare solicitate de ministere, inclusiv din masurile propuse pentru combaterea crizei, au precizat sursele citate.
Pogea a declarat, marti, ca deficitul bugetului consolidat pentru acest an se va plasa intre 2% si 2,5% din PIB, in conditiile in care orice alocare peste nivelul de 2% din PIB se va face exclusiv pentru cheltuieli de investitii. El a afirmat ca investitiile publice vor fi singurele actiuni capabile sa relanseze cresterea economica, "sau mai corect spus sa limiteze scaderea".
"Economia va ateriza de la o crestere de 7,9%, cat estimam acum pentru 2008, la sub 3%, probabil 2,5%", a precizat Pogea.
El a mai detaliat ca pentru fundamentarea bugetului pe 2009, Finantele au in prezent o proiectie de curs de aproximativ 4 lei/euro.