V-ati intrebat de ce nu sunteti chemati niciodata la interviuri de angajare cu toate ca aveti experienta semnificativa? Nu aveti experienta, dar tintiti un post important? CV-ul este cel care va pune in evidenta calitatile si reusitele intr-o maniera concisa si clara.
CV-ul este instrumentul prin care candidatul se vinde potentialului angajator. Si cum, pentru a hotari daca sa va cheme la interviu sau nu, angajatorul doar "scaneaza" CV-urile, informatiile incluse trebuie sa fie concise, prezentate in propozitii si paragrafe scurte (nu mai mari de patru-cinci randuri) si punctuale. CV-ul se realizeaza pe o coala de tip A4 (nu la masina de scris, si nici de mana, ci tehnoredactata). In partea de sus se trec in general datele de contact, urmate de experienta profesionala (daca exista), educatie, realizari, aptitudini, hobby-uri si orice alta informatie care-l poate convinge pe angajator sa va cheme la interviu. Candidatul trebuie sa aiba insa grija sa organizeze informatiile astfel incat cititorul sa nu caute prea mult dupa ele.
Mentionati rezultatele
Persoanele fara experienta trebuie sa accentueze obiectivul principal pe care-l au si motivul pentru care au aplicat pentru slujba respectiva (angajatorii vor ca angajatii lor sa fie motivati si hotarati). In plus, angajatorul trebuie sa descopere beneficiile potentialului angajat, prin urmare CV-ul trebuie sa fie axat pe rezultate. De aceea, CV-ul va avea un impact mai mare daca realizarile sunt cuantificate ("am contribuit la cresterea profitului, la reducerea costurilor, la imbunatatirea unui proces de productie" etc). Nu strica nici mentiunile care pot demonstra interesul pentru diverse activitati si implicarea ("am coordonat departamentul...", "am facut parte din comitetul", "am fost sef al proiectului... Asociatiei...")
Aspectul nu trebuie neglijat
Pentru a atrage vizual angajatorul, fonturile utilizate trebuie sa fie cele uzuale, de marime potrivita. Specialistii sustin ca e indicat sa evitati caracterelor italice sau boldate. In ceea ce priveste persoanele care incearca sa-si personalizeze CV-ul prin culoarea hartiei, acestea ar trebuie sa se orienteze catre culori de genul gri deschis sau fildes. Cu toate acestea, culoarea cea mai potrivita este alb.
Lungimea CV-ului depinde in general de multitudinea si scopurile experientelor individuale. Cu toate acestea, specialistii spun ca e indicat ca potentialul candidat sa se rezume la o pagina sau maximum doua (nu e profesional un CV de o pagina si jumatate). De aceea, trebuie eliminate cuvintele de prisos.
Firmele pastreaza CV-urile
Greselile gramaticale, ortografice sau de redactare, oricat ar fi de mici, scad din valoarea unui CV foarte bun si dau impresia ca respectivul candidat este neinteresat sau neglijent. Si cum e posibil ca, din pricini diferite, candidatul sa nu observe astfel de erori, e indicat sa "vaneze" altcineva aceste greseli.
CV-urile bine intocmite sunt, in general, indosariate si pastrate in baza de date a firmelor, chiar daca respectivul candidat nu corespunde postului pentru care angajatorul recruteaza personal. De asemenea, multe firme pastreaza CV-urile trimise intr-un moment in care angajatorul nu recruteaza personal, ca si pe cele trimise fara referinta la o anumita oferta de job.