Pe rolul instantei galatene sunt inregistrate zilnic cateva dosare introduse de judecatorii si procurorii galateni, ce se adauga zecilor de procese judecate zilnic pe subiectul drepturilor salariale neacordate.

Primii magistrati care au beneficiat de sporul de risc si suprasolicitare neuropsihica au fost judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Judecatorii de la Curtea de Apel Galati, dar si de la alte instante galatene, precum si personalul auxiliar de specialitate si cel asimilat acestora (informaticienii) au cerut in cursul acestui an egalitate de tratament in privinta acordarii sporului amintit. Problema e ca intre timp legislatia in domeniu s-a schimbat iar solutionarea dosarelor privind drepturile salariale ale magistratilor a trecut de la Tribunal la Curtea de Apel, nu inainte insa ca o parte din procese sa fie solutionate de prima instanta. S-a ajuns astfel la situatia ca dosarele solutionate de Tribunalul Galati doar sa "tranziteze" Curtea de Apel in drum spre instanta suprema, unde se vor judeca recursurile. "Pe 11 iunie 2008 Guvernul a emis Ordonanta de Urgenta 75, prin care a schimbat competenta in cazurile vizand drepturile salariale", ne-a declarat purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Galati, judecatoarea Gina Ignat.

Discriminare intre judecatori si grefieri

Toti cei 28 de magistrati si asistenti judiciari din cadrul Tribunalului Galati, in frunte cu presedinta instantei, judecatoarea Carmen Sandu, au deschis un proces impotriva Ministerului Justitiei si Ministerului Finantelor pentru plata sporului de vechime in munca aferent perioadei 17.01.2007-12.02.2007 si efectuarea ulterioara a mentiunilor necesare in cartile de munca. De amintit este ca prin Legea 50/1996 s-a prevazut acordarea unui spor de vechime in munca de pana la 25%, in functie de numarul de ani lucrati in sistemul judiciar, atat pentru personalul auxiliar, cat si pentru magistrati si personalul asimilat acestora. Prin OG 83/2000 dreptul salarial amintit nu a mai fost prevazut pentru magistrati, ci doar pentru personalul auxiliar de specialitate. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a sanctionat drastic decizia ministerului de resort, stabilind prin Hotararea 170/2006 ca masura eliminarii sporului de vechime a defavorizat nejustificat magistratii, avand ca efect restrangerea exercitarii dreptului la egalitate in activitatea economica.

Hotarari judecatoresti fara efecte

Instantele galatene au solutionat in acest an circa 60 de procese deschise de judecatorii si procurorii galateni, o parte din ele avand drept tinta indemnizatiile platite de statul roman procurorilor care activeaza in cadrul Departamentul de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Pe lista sunt procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Galati, Liesti si Tecuci, dar si judecatorii sectiei penale din cadrul Tribunalului Galati. Si cele trei ordonante adoptate de Guvern la inceputul acestui an au starnit nemultumirea magistratilor de la curtile de apel, tribunale si judecatorii, in conditiile in care prin ele s-au acordat majorari de 2%, 5% si respectiv 11% tuturor categoriilor de bugetari, cu exceptia lor. Magistratii galateni sunt nemultumiti si de faptul ca Guvernul a stopat plata sporului de confidentialitate, in conditiile in care acestia au obligatia de a nu dezvalui sau folosi informatiile obtinute pe parcursul desfasurarii activitatii profesionale. Noua judecatori de la Tribunalul Galati au cerut plata unui spor de confidentialitate de 30% din salariul de baza brut, un alt proces fiind deschis de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati, care au solicitat acelasi spor, dar in cuantum de 15% din venitul lunar. Unele dintre aceste dosare au fost deja finalizate, dar fara folos, din moment ce nu exista banii necesari pentru achitarea sumelor cuvenite judecatorilor si procurorilor.