Leul s-a depreciat ieri, trecand bariera de 3,4 fata de euro pe piata interbancara in sedinta de ieri, dupa ce a fost data publicitatii o prognoza de anul trecut a evolutiei cursului valutar in 2007. Spre finalul sedintei de ieri, ordinele de cumparare ale investitorilor straini au salvat cursul si au readus leul sub 3,4 euro.
La inceputul acestei saptamani a fost publicat in vederea dezbaterii publice Programul de convergenta la euro, in care exista un curs mediu de schimb pentru 2006 de 3,55 lei/euro, preluat din estimari oficiale mai vechi. Aceste date au fost imediat publicate de presa internationala. Datele au fost preluate din estimarile privind evolutia cursului prezentate de Comisia Nationala de Prognoza in toamna anului trecut. La inceputul acestui an, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat ca a calculat un curs mediu de 3,5245 lei/euro pentru anul trecut.
"Informatia a fost preluata de presa internationala si a devenit accesibila astfel tuturor investitorilor straini, inspirandu-le un sentiment negativ, care i-a determinat sa-si inchida unele pozitii pe leu", a declarat dealerul unei banci, citat de Mediafax.
Ca urmare, dupa inchiderea de marti a pietei locale, in urma aparitiei materialului, nerezidentii au cumparat euro, astfel ca leul s-a depreciat de la 3,3850 unitati pana la 3,4 unitati pe piata interbancara.
Tot in tabelul mentionat, cursul mediu pentru acest an este de estimat la 3,52 lei/euro, cu toate ca oficialii BNR au declarat ca anticipeaza o continuare a aprecierii monedei nationale.
"S-a facut o greseala ca s-a ignorat ceea ce a afirmat recent viceguvernatorul bancii centrale, Cristian Popa, care estimeaza continuarea aprecierii leului in acest an, indicand chiar ca exista riscul ca aprecierea nominala sa fie prea rapida", a apreciat economistul-sef al ING Romania, Florin Catu, citat de Mediafax.

Interval de variatie relativ stabil

Daca valorile cursului valutar afisate ieri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) aratau o depreciere a leului cu pana la 2 bani fata de ziua precedenta, ajungand pana la 3,4050, la inchiderea licitatiei interbancare euro a reinceput sa dea semne de scadere, fiind cotat de catre BNR la 3,3998 lei.
Analistii financiari considera ca aceste mici variatii ale cursului arata ca moneda romaneasca si-a gasit un interval relativ stabil in intervalul 3,38-3,41.
Pentru dolar, BNR a afisat ieri un curs de 2,6322 lei, cu 236 de lei vechi mai mult pentru un dolar fata de ziua precedenta.