Cursul euro-dolar si pretul petrolului au inregistrat ieri cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, anunta Deutsche Welle.
Cresterea cursului este cauzata de afirmatiile oficialilor Bancii Centrale Europene (BCE) cu privire la "luarea masurilor ce se impun" pentru mentinerea stabilitatii preturilor in zona euro, moneda unica ajungand la inceputul saptamanii la pragul de 1,22 dolari.
Majoritatea expertilor se asteapta ca o noua crestere a dobanzii de referinta a BCE sa aiba loc in martie sau chiar mai devreme, in februarie. Ultima crestere a dobanzii de referinta a avut loc in decembrie 2005, la 2,25%. Pe de alta parte, ministrii din zona euro au avut ieri prima intalnire din acest an pentru a discuta despre masurile ce trebuie luate pentru stimularea cresterii economice si despre evolutiile de pe piata petrolului. Pretul petrolului a depasit, tot la inceputul acestei saptamani, acestea, valoarea de 69 de dolari pentru prima data dupa uraganul Katrina.
La factorii de saptamana trecuta care au influentat cresterea preturilor, respectiv criza iraniana si nelinistile din Nigeria, se adauga in aceste zile si probleme inregistrate la exporturile de gaze naturale ale Rusiei, din cauza temperaturilor extrem de scazute.
La bursele americane, un baril de petrol era vandut ieri la valoarea de 69,04 dolari, apropiindu-se astfel de maximul istoric, inregistrat la 30 august 2005, de 70,85 dolari/baril. (Maria Vulpe)