Mircea Toma publica in revista Kamikaze.online.ro "Primul interviu cu Madalina Manole de pe lumea cealalta", pe care il puteti citi in continuare.
'Sinuciderea Madalinei Manole a devenit, in Romania, sarbatoarea cea mai populara a anului. Ziaristii s-au aratat gata sa-si omoare si mamele, nu doar deontologia, ca sa hraneasca cu imagini de dincolo de Styx hamesitul popor voyeur-necrofil-ortodox roman. Va stim si pe voi, perversilor. Pentru voi am produs ceva fin: interviul de dupa inmormantare.
M-a sunat o amica, sambata, sa ma intrebe daca nu iesim sa cinam de inmormantarea Madalinei Manole.
Sigur ca umorul, mai ales cel negru, este un refugiu fata de o realitate inca mai neagra. Dar, serios vorbind, evenimentul inmormantarii artistei a fost mai prezent in viata noastra decat multe sarbatori nationale. A dedicat, oare, vreo televiziune mai multe ore de transmisie in direct de ziua de 1 Decembrie decat de la funeraliile de la Cimitirul Bolovani? Am urmarit si eu cateva minute o asemenea transmisie si mi s-a parut mult mai tare decat un meci de sumo. Mai intai pentru ca imbranceala era pe bune, iar apoi pentru ca ringul era chiar Madalina Manole. In scurta istorie a mass-media din Romania n-am mai pomenit o asemenea competitie necrofila. Imbrancelii dintre ziaristii, cameramanii si fotoreporterii de la fata locului i s-a adaugat imbranceala de la nivelul deciziilor editoriale.
Intr-acolo trebuie sa dirijam multumirile noastre pentru ideea de a beneficia o zi intreaga non-stop de program live cu morti. Ca la cozile la carne de pe vremuri, unele firme de media au incercat sa se bage in fata: la aceasta categorie, marele premiu l-a primit agentia publica de stiri Agerpres. Pe 13 iulie, cu o zi inainte de aniversarea Madalinei, compania a difuzat un interviu cu artista. Cum pe 14 ea s-a sinucis, acel interviu a devenit, brusc, cu mare tam-tam, "ultimul interviu cu Madalina Manole" inainte de suicid. N-au trecut multe ore pana sa se prinda lumea ca era vorba de o pacaleala: un ziarist comod compilase fragmente din declaratii vechi si informatii de pe site-ul artistei si le-a vandut ca interviu. Asa a ajuns Madalina Manole sa declare cu cateva ore inainte de a-si lua viata: "Sunt o artista implinita, o mama si o femeie fericita". Paradoxul n-a fost decat un motiv in plus pentru directoarea adjuncta a Agerpres pentru a republica interviul cu supratitlul-trompeta "Ultimul interviu!".
De ce, oare, se petrece mizeria asta? Tot Basescu e de vina? Ei bine, de data asta nu e el. Cursa degradarii media este un fenomen mondial, care respecta totusi culoarea locala. In Franta s-a declansat acum cateva luni un scandal pentru o emisiune care anunta difuzarea unui show TV unde concurentii se puteau omori in direct. La noi, OTV a "coborat" in sicriu acum vreo trei ani, cand cu elevul care s-a sinucis din iubire pentru o profesoara. Sub presiunea acestui pionier al gunoiului s-a declansat in celelalte redactii TV macelul normelor deontologice si al legilor in domeniu.
O amenda e ieftina cand inmormantarea aduce 2,5 milioane de telespectatori. Azi, putem declara ca procesul otevizarii s-a incheiat. Madalina, ce parere ai despre aceasta istorica victorie? "Doamne, n-as fi crezut niciodata ca finalul vietii mele va face audienta ca finala Campionatului Mondial de fotbal!" Cat timp credeti ca mai trece pana cand vedetele vor incepe sa vanda spatiu publicitar pe viitoarele lor sicrie? '