Tarifele la energia electrica vor fi majorate cu 4,72% de la 1 decembrie, a anuntat Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Institutia de reglementare a precizat ca scumpirea actuala atenueaza din majorarile pentru 2007.
"Absenta acestei masuri la momentul actual ar fi generat pierderi suplimentare la producatori, ceea ce ar fi determinat o crestere mai drastica a pretului la energia electrica pentru consumatorii captivi in anul 2007", se arata intr-un comunicat ANRE, preluat de Mediafax. Reamintim ca la jumatatea acestui an, presedintele ANRE, Nicolae Opris, estima ca energia electrica se va scumpi de-abia la inceputul lui 2007, cu aproximativ 4,5%, daca rata inflatiei din acest an nu va depasi 5%, tinta bancii centrale. Dar din cauza disfunctionalitatilor din alimentarea cu carbune, asociat cu scumpirea gazelor naturale si debitul redus al Dunarii, acest termen pentru scumpirea energiei s-a devansat cu o luna.
Presedintele ANRE se mai bazase in acea estimare pe evolutia favorabila a productiei Hidroelectrica si pe un ritm mai scazut al cresterii pretului la gaze. Tarifele la gazele naturale au fost majorate de patru ori in acest an, ultima scumpire, de 8,5%, fiind stabilita pentru 11 noiembrie. Pe de alta parte, cea mai recenta majorare a tarifelor la energia electrica, cu 1,85%, a avut loc la 1 ianuarie 2006. (M.H.)