Din prima zi a anului viitor vom scoate mai multi bani din buzunare atat pentru energia electrica consumata, cat si pentru gaze. Lantul scumpirilor nu se opreste insa aici. Cresterea preturilor celor doua utilitati se va regasi practic in toate produsele, atat alimentare, cat si nealimentare.
Cateva sute de mii aici, cateva sute de mii dincolo si asa se vor duce, lunar, din buzunarele noastre, si asa sarace, vreo cateva milioane bune. Astfel, mai mult ca sigur, imediat dupa inceputul anului se vor scumpi alimentele precum painea, laptele, carnea, ouale, uleiul, faina si alte produse de baza. Se vor scumpi imbracamintea, incaltamintea, practic toate cele necesare unei familii. Tinand cont ca si pretul carburantilor, benzina si motorina, “tine pasul“ la scumpiri cu energia electrica si cu gazele, ne putem gandi ca in curand vom putea trai ca-n Europa Unita. Adica, vom plati ca ei, dar cu salariile noastre!
De la 1 ianuarie 2005, vom mai scoate din buzunar cateva sute de mii in fiecare luna pentru ca pretul energiei electrice va fi majorat in medie cu 4,6%, iar cel al gazelor naturale va creste cu 5%.
La electricitate, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) spune ca a luat decizia scumpirii pentru a acoperi costurile societatilor producatoare, dar si pentru ca Romania sa-si respecte angajamentele internationale asumate.
ANRE a elaborat un nou model de tarifare pentru categoriile defavorizate. Astfel, tariful social urmeaza a fi alcatuit din trei transe, in loc de doua (ca pana acum), energia electrica consumata la tarif redus fiind majorata de la 60 kWh/luna la 75 kWh/ luna. Astfel, cei care consuma putin, in pragul tarifului social, sunt si singurii care se bucura (per ansamblu) de o reducere a preturilor la energie electrica. De altfel, in cazul tarifului cu abonament s-a inclus in cadrul acestuia o cantitate de 30 kWh/luna.

Pretul gazelor naturale creste si el de la 1 ianuarie 2005

Pretul reglementat al gazelor naturale va fi majorat cu 5%, la 1 ianuarie 2005, iar diferentierea tarifelor in functie de consum si introducerea abonamentelor lunare la gaze naturale vor fi amanate pentru 1 aprilie. Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), consumatorii rezidentiali conectati la sistemele de distributie, categorie in care sunt incluse institutiile publice si populatia, vor achita 5.187.450 de lei pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, cu 247.021 de lei mai mult decat in prezent.

Scumpirea gazelor nu se opreste aici

Trebuie sa stim ca pretul gazelor naturale din productia interna va fi majorat trimestrial, conform intelegerilor cu institutiile financiare internationale, pana la o medie anuala de 85 de dolari/1.000 mc, in 2005. Astfel, costul va creste pana la 70 de dolari/1.000 mc in primul trimestru al anului viitor, pentru trimestrele urmatoare fiind prevazute preturi de 80 de dolari, 90 de dolari si, respectiv, 105 dolari.
In ceea ce priveste gazele din import, a caror pondere va fi de 40% din consumul lui 2005, ANRGN estimeaza ca pretul acestora va fi de 195 de dolari/1.000 mc in primul trimestru si de 210 dolari in trimestrul al doilea.
In trimestrele trei si patru ale anului viitor, ANRGN anticipeaza un cost al gazelor din import de 205 dolari si, respectiv, 195 de dolari.
Ultima majorare a pretului gazelor naturale a avut loc in octombrie, cu circa 200.000 de lei/1.000 de metri cubi, corespunzator unui nivel mediu de 5%.