350 de lei (3,5 milioane de lei vechi) este pretul pe care trebuie sa-l platiti daca apelati la o firma specializata care sa va curete complet locuinta inainte de Craciun. Suma este valabila pentru un apartament de doua camere si cuprinde toate serviciile, inclusiv spalatul geamurilor si al covoarelor.

In ultimul timp, pe piata serviciilor de curatenie pentru locuinte este din ce in ce mai multa inghesuiala. Tarifele pe care le practica firmele specializate sunt diferentiate in functie de suprafata locuintei, dar si de solutiile folosite pentru indepartarea murdariei. Daca nu dispuneti de timp, puteti apela la o firma care va ofera servicii profesionale de curatenie. In general, se lucreaza in echipe de trei pana la cinci persoane, un apartament sau o garsoniera fiind curate „luna“ intr-o singura zi. Astfel, este indepartata murdaria chiar si de pe aparatura electronica si electrocasnica, de pe feronerie si corpurile de iluminat.

Metrul patrat de covor - 3,6 lei

Preturile sunt exprimate fie in lei, fie in euro. Astfel, pentru o garsoniera, platiti circa un milion de lei vechi (100 de lei), iar pentru un apartament, pretul este dublu. In ceea ce priveste spalarea covoarelor, trebuie sa platiti 3,6 lei (36.000 de lei vechi) pe metru patrat. De exemplu, daca aveti doua covoare care impreuna nu depasesc 30 de metri patrati, veti plati 108 lei. De asemenea, firmele care prefera plata in valuta va vor taxa cu 1,5 - 2 euro pe metrul patrat de pardoseala, ceea ce inseamna in jur de 2,4 milioane de lei pentru un apartament cu doua camere, de 32 de metri patrati. La aceasta suma se mai adauga 35 de euro spalatul covoarelor al caror metraj nu depaseste 30 de metri patrati. Calculat in lei, la un curs de 37.000 de lei pentru un euro, rezulta 1,3 milioane de lei vechi doar pentru covoare. Suma totala se apropie de 400 de lei.
In general, sunt folosite substante foarte bune, curatenia realizandu-se prin samponare.
Aceste servicii de curatenie sunt impartite pe categorii, aproximativ aceleasi tarife fiind percepute atat pentru curatenia de sezon, cat si pentru curatenia de dupa petreceri.
Cei care vor sa apeleze la aceste servicii inainte de Sarbatorile de iarna trebuie sa se gandeasca insa din timp, deoarece se pare ca, in ultima perioada, firmele de curatenie abia daca mai fac fata solicitarilor, in ciuda tarifelor destul de ridicate pe care unele dintre ele le practica.
Bucurestenii se afla in topul celor care prefera sa angajeze o astfel de firma, urmati de locuitorii din marile orase.
50 de lei va costa solutiile pentru curatat
Totusi, daca nu va permiteti sa angajati o firma specializata pe servicii de curatenie, trebuie sa cheltuiti ceva bani pe solutiile pentru curatat. De regula, este nevoie de solutie pentru geamuri (5 lei), mobila (12 lei), gresie si faianta (9 lei), covoare (10 lei), precum si gel de desfundat tevile (4 - 7 lei).