Din sapte agenti economici verificati in Bihor, sase au fost amendati.
Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bihor au efectuat un control tematic cu caracter pre- ventiv, care a urmarit respectarea prevederilor legale din do- meniul protectiei consumatorilor la spalatoriile si curatatoriile chimice si ecologice. La nivel national, au fost verificati 188 de agenti economici, constatandu-se abateri de la normele legale in vigoare la 152 de agenti economici. Pentru abaterile constatate s-au aplicat: 67 de avertismente, 85 de amenzi contra- ventionale in valoare de 28.400 de lei noi, masura opririi temporare a prestarii serviciilor la 49 de agenti economici; la noua agenti economici s-a dispus oprirea definitiva a folosirii produselor la prestarea serviciilor, iar la 38 de agenti economici s-a dispus oprirea temporara a folosirii produselor la prestarea serviciilor.
Cristiana Bigan, directorul executiv al OJPC, ne-a declarat ca, in timpul actiunii tematice de control desfasurate de OJPC Bihor, au fost controlati sapte agenti economici care presteaza servicii de curatatorie sau spalatorie si s-au incheiat sase procese-verbale de constatare a contraventiei, prin care s-au aplicat amenzi contraventionale in valoare totala de 1.600 de lei noi si un avertisment. Deficientele constatate au fost de natura informationala, si anume nerespectarea prevederilor OG 21/1992 privind protectia consumatorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la serviciile prestate de agentii economici. Pentru remedierea deficientelor constatate, s-au stabilit in documentele incheiate termene ferme.
Legalitatea functionarii unitatilor controlate: existenta certificatului de inregistrare si anexa la acesta care trebuie sa cuprinda autorizatia sanitara, avizul pentru prevenirea si stingerea incendiilor, autorizatia de mediu, autorizatia de functionare din punctul de vedere al protectiei muncii (in cazul in care in unitate se desfasoara si activitati de comercializare a diverselor produse, se va controla daca exista autorizatia corespunzatoare; daca se presteaza toate serviciile prezentate in lista afisata; ce tipuri de servicii se practica: spalat - curatat complet, curatat simplu, spalare/curatare automata, forme intermediare (numai calcat etc.), curatare limitata local etc.; completarea corecta a bonurilor de predare cu data primirii, termene de executie, valoarea serviciului, gradul de uzura a produselor (30% pentru orice obiect).
Agentul economic trebuie sa tina seama de etichetele produselor. In cazul in care etichetele vin in contradictie cu experienta si tehnologia de tratare, acest lucru trebuie adus la cunostinta consumatorului, cu mentionarea riscurilor care pot aparea; daca eticheta lipseste, in functie de situatie, agentul economic poate fie sa execute serviciul pe proprie raspundere, fie pe raspunderea consumatorului. Consumatorul trebuie informat cu privire la problemele care pot aparea in cursul tratamentelor chimice si in ce conditii se refuza prestarea unui serviciu.